Извор: РТС

Теја Дора у Малмеу изборила пласман у финале Песме Евровизије

У Малмеу је одржано прво полуфинално вече Песме Евровизије, највећег музичког такмичења на свету. Од 15 представника, међу којима је била и наша Теја Дора, у финале је прошло само десет, о чему је одлучивала искључиво публика. Теја Дора није морала дуго да чека како је гласала публика, јер је њено име саопштено прво.

Гласови су пребрјани и ово су финалисти, а на првом месту Теја Дора

Пошто је супервизор Песме Евровизије саопштио да је гласање протекло без проблема, саопштени су резултати.

Срећом, нисмо морали дуго да чекамо, јер је Теја Дора прва проглашена за финалисту.

Ту је и Португал, а за њим и Словенија, Украјина, Литванија, Финска, Кипар, Хрватска, Ирска и коначно Луксембург!

Гласање је завршено!

У ревијалном програму слушамо „Господина Евровизију" – Џонија Логана

Џони Логан је без праве конкуренције најуспешнији учесник у историји Песме Евровизије. Имао је учешћа у чак три победе Ирске са снажним баладама.

На Песми Евровизије 1980. у Хагу Логан је победио певајући What's Another Year. Године 1987. у Бриселу је поново тријумфовао са својом песмом Hold Me Now, изабраном 2005. за трећу најбољу песму у историји такмичења.

На Песми Евровизије 1992. у Малмеу је победила Линда Мартин са песмом Why Me?, коју је Логан компоновао.

Гласање почиње сада

Гледаоци из Србије који желе да гласају треба да пошаљу СМС поруку са бројем песме на број 1557. Из Србије се не може гласати за нашу представницу, али они који живе у некој другој земљи, могу.

Луксембург после 30 година поново на Песми Евровизије

Част да затвори прво полуфинално вече Песме Евровизије је припало Тали. Она је извођач, учитељица певања, наставница музике и први представник Луксембурга на Песми Евровизије после више од 30 година.

Недавно је била на путу са својом музичком групом у Њујорку. Године 2021. објавила је свој дебитантски албум.

Поред успешне поп каријере и каријере писца песама, глумила је у кратком инди филму, а такође је остварила успешну каријеру у позоришту.

Иоланда нова нада португалске сцене

Певачица и текстописац који обећава, Иоланда је објавила свој дебитантски албум у марту 2023.

У Лисабон се преселила са 17 година, али је већ са 14 направила прве кораке у писању.

Недуго затим, почела је да наступа у баровима и националним такмичењима талената. Касније се преселила у Велику Британију, где је студирала писање песама на Универзитет у Сасексу.

У Иоландиној музици чујемо поп и ар-ен-би, али никада није угрозила своје традиционалне португалске и иберијске корене.

Први пут из Аустралије стиже дуо – Електрична поља

Изванредан глас Захараје Филдинг и бриљантност музичког продуцента и клавијатуристе Мајкла Роса доносе спој традиционалне културе и музике која се креће од правог попа до епске електронике.

У њиховој песми чућемо језик абориџинског народа Анангу, једне од најстаријих живих култура на земљи.

Азербејџан представљају адвокат и певач изворне музике

Фахре је одрастао у уметничкој породици, али је вредно студирао да постане адвокат, међутим, када је свет захватила пандемија коронавируса, посветио се љубави из детињства – музици.

Илкин Довлатов познат је по доприносу азербејџанској музици као мугам вокал (веома сложена уметничка форма која спаја класичну поезију и музичку импровизацију у специфичним локалним модусима).

Иако је Фахре првобитно изабран да представља Азербејџан на Песми Евровизије 2024, накнадно је одлучено да му се Довлатов придружити на сцени.

Маркус и Мартинус после посете Србији на сцени у Малме арени

Близанци из Норвешке Маркус и Мартинус у марту су победили на Мелодифестивалену чиме су стекли право да представљају Шведску на Песми Евровизије у Малмеу.

Веома су популарни у Скандинавији, али и широм Европе, а у Београду су одржали концерт још 2018. године.

Гласање публике чији представници наступају вечерас почиње после извођења последње песме

Молдавка Наталија Барбу поново пред евровизијском публиком после 17 година

Наталија је виолинисткиња, певачица и композиторка, а њен успон до славе почео је 1998. године када је победила на такмичењу у певању. Од тада је објавила четири студијска албума и 20 синглова. Сама пише текстове за већину својих песама.

Наталијин херој Евровизије је Лорин – која се такође такмичила два пута.

Представник Финске има само једно правило, а то је да нема правила

Windows95man је познати забављач, плесач и тражен модел, веома цењен у Финској и широм света.

Током дана он је стидљиви штребер, али када обуче своју униформу – злогласну мајицу са угашеним оперативним системом и фармерке – претвара се у супермена.

Његови ди-џеј наступи, који се састоје од евроденс и техно хитова из деведесетих, комбиновани су са тако интензивним наступима уживо да публика редовно остаје без даха.

Невероватан вокал Хенрија Писпанена и митско јаје од тексаса, било је гаранција да овај дуо убедљиво победи у Финској.

Пренос је настављен на Првом програму

Рејвен нам пева о Вероники, која је по предању била прва жртва прогона вештица

Словеначку представницу, Рејвен, описују као „музичку алхемичарку“. Она је оперска певачица, композитор, текстописац и харфисткиња.

Њен електро-поп деби био је 2014. године, али је њена музичка еволуција дошла до изражаја током словеначке националне селекције ЕМА.

Рејвен је 2021. победила на реномираном словеначком музичком фестивалу Попевка, са песмом Волкови.

Између свега тога, била је активна и у опери и у позоришту, а након што је магистрирала на љубљанској Академији за музику, певачица је почела да истражује електро-оперску сферу.

Сматра да њеној песми није потребан енглески језик за наступ на Евросонгу.

Исак је увек у бекству, али никако да утекне – Always On The Run

Исак који представља Немачку на Песми Евровизије, своје музичко путовање је започео са 12 година као улични музичар.

Усавршавао је своје вештине у свирању гитаре, клавира, укулелеа и бубњева и неговао свој непогрешиви глас, који је на крају одјекну и на сцени када је 2021. победио на такмичењу „Покажи свој таленат“.

Краљица са Исланда, Хера Бјорк, се вратила да нам каже да се боји висине – Scared of Heights

Хера Бјорк је заокупила међународну пажњу када је представљала Исланд на Песми Евровизије 2010. са својом хит песмом Je Ne Sais Quoi.
Али присуство ове диве осетило се још од такмичења 2008. године, када је била пратећи вокал за представнике Исланда, „Евробенду“ и то у Београду.

Њен таленат је заблистао на разним такмичењима и манифестацијама.

Једна од омиљених песама јој је Молитва.

Прво полуфинално вече можете пратити на Другом програму РТС-а

Због специјалне емисије посвећене посети кинеског председника Си Ђинпинга, пренос прве полуфиналне вечери Песме Евровизије је настављен на Другом програму РТС-а. 

Бејби Лазања поручује да је одрастао и да напушта родитељски дом

Хрватски музичар из Умага, Бејби Лазања или Марко Пуришић, има опуштен приступ музицирању, што се огледа у његовим духовитим и необавезним текстовима.

Ипак, мисија Бејби Лазање је да нас забави, али уједно и скрене пажњу на друштвене и духовне изазове са којима се суочава појединац и друштво у целини.

Маркова оба родитеља су били учитељи у основној школи, а како сам каже, веровтно би и он кренуо њиховим стопама да није закорачио пут музике, када је од оца за девети рођендан тражио и добио гитару.

Како је открио пре такмичења, желео би да постане популаран као наша Теја Дора.

Луна признаје да је сама себе зазидала у кулу – The Tower

Успешна певачица, Луна се од младости бави музиком, пева и игра у фолк бенду, наступа у музичком позоришту и Опери Народног позоришта у Варшави.

Зна да свира виолину и клавир, текстописац је (на енглеском и пољском) и композитор, а такође је и учитељица јоге.
Уметност, филозофија и мода су Лунино игралиште, али она је такође фасцинирана астрологијом. Брине о Мајци Земљи, а са Месеца црпе љубав.

А када јој недостаје енергије – Луна ужива у шољици кафе!

Две најуспешније украјинске уметнице Алиона Алиона и Џери Хајл поручују да нас одређују наша дела

Алиона Алиона је најпопуларнија реперка у Украјини и суоснивач издавачке куће која има уговор са победницима Песме Евровизије 2022, Калушки оркестром.

Џери Хајл је за само четири године откако је покренула свој видео-блог, постала невероватно популарна уметница чији снимци су имали десетине милиона прегледа.

Нумера Тереза и Марија нас подсећа да је свако способан да се вине у висине јер „све диве су рођене као људска бића“, истичући да сви почињемо са дна и да нас одређују наша дела.

Финалиста „велике петорке“, Оли Александер представља Велику Британију

На три изузетно успешна албума које је снимио до данас, певач, глумац и модна икона је већ имао два албума број један у Великој Британији, 10 синглова у Топ 40, а недавно је добио награду БРИТ Billion Award (због 6,5 милијарди стримова широм света).

После сарадње са својим бендом "Years & Years", Оли се определио за соло каријеру.

Оли је такође био номинован и награду БАФТА 2022 као главни глумац у британској драмској телевизијској минисерији, То је грех, коју је написао Расел Ти Дејвис. Наступао је на фестивалима широм света и сарађивао са Елтон Џоном, Кајли Миног и дуом „Пет шоп бојс“.

Бамби Таг руши табуе, врача, али и пада у очај – Doomsday Blue

Алтернативни бунтовник/ца рођен/а у Корку, Бамби Таг, разбија родне и друштвено-политичке стереотипе како би понудили звук који дефинише еру и који се граничи са елементима попа, рока, електро-попа и још много тога.

Бамби и њихов кореограф Мет, који годинама сарађују, припремили су необичан шоу за вечерас.

Иначе, Бамби и Мет су се упознали на студијама у Лондону, а повезао их је заједнички недостатак талента за степовање, мада се Бамби никада није одрекао/ла својих ципела за степ.

Силвестер Белт, представник Литваније, поручује да застанемо – Luktelk

Музика је била саставни део Силвестеровог живота још од детињства. Песме су му инспририсане личним животним искуствима.
Луктелк ('чекај'/'сачекај') говори о томе да је заглављен у лимбу између две фазе и да се једва осећа живим, али да мора да издржи и игра како живот свира.

Силвестер је украс на носу одабрао јер му је, каже, досадило прстење и минђуше, и желео је да пронађе нови, јединствен стил.

Погледајте цео Теја Дорин наступ

Да процвета лила рамонда – Теја Дорорина порука наде и издржљивости

Комбинацијом модерног попа са традиционалним балканским утицајима и искреним текстовима, Теодорина музика је одјекнула широм света.

Како је сама рекла, њен евровизијски херој је Марија Шерифовић, која је Србији донела победу на Песми Евровизије 2007. године. Држимо палчеве да јој пође за руком да понови Маријин успех.

Силија Капсис, Аустралијанка кипарског и грчког порекла, пробија лед са песмом „Лажов“ (Lier)

Силија је рођена и одрасла у Сиднеју, а већ је увелико закорачила у свет индустрије забаве.

Уједно, радила је са светски познатим кореографима и изабрана је за плесну компанију Има бист (ImmaBeast ) у Лос Анђелесу; плесала је са Стивеном Твич Босом у емисији Џенифер Хадсон и представљена је у плесном документарцу који су продуцирали Табу и Black Eyed Peas .

Кад није на плесном подијуму Силијина љубав према попу је процветала 2022. када је објавила дебитантску песму Ко сам ја? Коју је написала и компоновала са 12 година. Када треба да опусти гласне жице, Силија Капсис има посебну технику – дува у сламчицу и прави мехуриће у чаши.

Ватрено загревање за почетак вечери

Прво полуфинале отворили су претходни учесници Песме Евровизије – Елени Фуреира са Кипра, Ерик Саде из Шведске и Чанел из Шпаније. 

Ко наступа у првом полуфиналу Песме Евровизије

Oсим Теја Доре, вечерас се такмиче и представници Кипра, Литваније, Ирске, Украјине, Пољске, Хрватске, Исланда, Словеније, Финске, Молдавије, Азербејџана, Аустралије, Португалије и Луксембурга. 

Од „велике петорке“, вечерас ћемо чути представнике Велике Британије, Немачке и домаћина, Шведске.

Водитељке 68. Песме Евровизије у Малмеу биће холивудска и шведска глумица Малин Окерман и Петра Меде, шведска глумица и комичарка која је већ два пута водила највеће европско музичко такмичење.

Петра Меде је водила такмичење одржано баш у Малмеу 2013. године, а три године касније била је домаћин такмичења са евровизијским победником Монсом Селмерловом у Стокхолму.

Малин Окерман је рођена у Стокхолму, а одрасла је у Канади. Тренутно живи у Лос Анђелесу са својом породицом, а Малме јој је познато окружење пошто њен отац живи у оближњем Фалстербоу. Глумила је у бројним холивудским остварењима, а сарађивала је са познатим глумцима попут Сандре Булок, Џенифер Анистон, Бена Афлека и Двејна Џонсона.

У шведском граду Малмеу почиње Песма Евровизије. За титулу најбоље песме Европе такмиче се представници из 37 земаља. Међу њима је и Србија коју у првом полуфиналу представља Теја Дора са песмом Рамонда.

Из два полуфинала у велико финале пласираће се песме из 10 земаља које добију највише гласова публике, а директно у финале улазе земље такозване велике петорке– Велика Британија, Италија, Немачка, Француска и Шпанија, као и земља домаћин, Шведска.

Из Србије није могуће гласати за нашу представницу, али то је могуће учинити из осталих 14 земаља које се вечерас такмиче, међу којима су и Хрватска и Словенија, али и гледаоци у Великој Британији, Немачкој и Шведској.

Осим тога, могуће је гласати и из такозваног остатка света, односно из држава које се уопште не такмиче на Песми Евровизије.

Они који се налазе у земљи која не учествује на такмичењу, могу да гласају пратећи упутства на сајту www.esc.vote.

Гласање из остатка света“ је почело синоћ око поноћи, после друге генералне пробе.

 

Атмосфера у тиму Србије пред почетак такмичења
Читај ми!