Извор: РТС, Reuters

Израел пристао да промени речи својих песама кандидата за „Евросонг“ јер говоре о нападу Хамаса

Израелски јавни сервис пристао је да ревидира и промени речи потенцијалног националног кандидата који ће представљати ту земљу на „Песми Евровизије“.

„Евросонг“, који се ове године одржава од 7. до 11. маја у Малмеу, манифестација је која се труди да буде аполитична и може да дисквалификује кандидате за које сматра да су прекршили то правило. Јавни сервис Кан је задужен да изабере израелског кандидата.

Иако Израел још није одабрао свог представника, за главног фаворита сматра се песме October Rain коју пева Еден Голан.

Речи песме, како су их пренели медији а после и потврдио сервис Кан, укључују и стихове попут: „Нема више ваздуха да се дише“ и „Сви су они били добра деца, свако од њих“ – јасна алузија на људе који су се крили по склоништима док су Хамасови терористи убијали и киднаповали људе на музичком фестивалу и другим локацијама, што је изазвало рат у Гази.

Из Кана су замолили ауторе песама October Rain и Dance Forever, другопласираног финалисте, да ревидирају речи, али на начин да сачувају уметничку слободу. Потом ће званично изабрати песму коју ће послати комитету „Евросонга“.

Европска унија јавних сервиса, која организује „Песму Евровизије“ и претходно је саопштила да је у процесу процењивања речи, није се огласила поводом одлуке Кана.

Израелски сервис се одлучио на такав потез након што је председник Исак Херцог упутио молбу.

Читај ми!