Извор: РТС

Песма за Евровизију 2024 – добили смо првих осам финалиста

На Фестивалу „Песма за Евровизију 2024“ Србија бира свог представника на „Евросонгу“. Вечерас смо добили првих осморо финалиста, у директаном преносу који је могао да се прати на РТС 1, РТС Свет, РТС Планети и Интернет порталу РТС-а. У четвртак, 29. фебруара сазнаћемо преосталих осам финалиста.

Редослед наступа првих осам финалиста

Христина ће у финалу са својом песмом „Бедем“ наступити под редним бројем 5.

Лена Ковачевић би волела да наступи под редним бројем 2, али извукла је број 15.

М.ира каже да воли број 3, а добила је број 7.

Bojana & David са песмом НО, НО, НО, наступају под редним бројем 14. 

Бресквица би опет волела да наступи осма, а у великом финалу наступиће трећа.

Марко Мандић је преживео да наступи први, док ће у финалној вечери наступити шести.

Група „Кени није мртав“ не желе поново да наступе последњи и биће 10.

Зорја ће наступити као 11. у финалу.

Овде можете преузети фотографије.

Финалисти су:

ХристинаБедем

Лена КовачевићЗови ме Лена

М.ираПерцепција

Bojana & David – No No No

Бресквица – Гнездо орлово

Марко Мандић – Дно

Кени није мртав – Дијаманти

Зорја – Лик у огледалу

Очекује нас извлачење којим редом ће финалисти наступити 2. марта.

 

Збрајање гласова је завршено

Редослед којим су објављена имена финалиста не одражава стварни редослед освојених поена.

Како је жири у полуфиналу гласао биће објављено на сајту РТС-а након финала, да њихова одлука не би пре времена утицала на гласање публике и жирија у финалној вечери.

Dancing Queen, Take A Chance With Me

На велике хитове популарног шведског бенда подсећају нас и „ABBA tribute bend“ и Ивана Петерс, Зое Кида, Ксенија Кнежевић, Јулијана Винцан, Игор Симић, Младен Лукић и Милош Марковић.

 

РТС/Никола Ристић

Дејан Петровић и „Драгачевске везиље“ – Паре, паре

РТС/Никола Ристић

Подсећамо се хитовa групе АББА

Група „Гифт“ нас је подсетила на велики хит Gimme! Gimme! Gimme! Чули смо оперско изовђење песме Fernando у интерпретацији Драгане Радаковић, а „Ортодокс Келтси“ су у свом аранжману отпевали хит Абе, Does Your Mother Know.

РТС/Никола Ристић

Овогодишњи домаћини „Песме Евровизије“ обележавају пола века од победе чувене песме Ватерло групе АББА

Победа Лорин је дошла у правом тренутку, јер је вратила Евровизију у Шведску у години када се обележава велики јубилеј – тачно 50 година од победе чувене групе АББА са песмом Ватерло која је приглашена за најбољу евровизијску песму свих времена.

Гласање је завршено!

Такмичари су одрадили тежи део посла, сада захтеван задатак чека стручни жири и пубику, која ће гласати путем СМС

Гласање траје 15 минута. Гласа се на број 5556 слањем СМС поруке са БРОЈЕМ ПЕСМЕ за коју гласате. Цена поруке је 60 динара, са ПДВ-ом и важи за све мобилне мреже. Са једног броја телефона можете гласати највише 20 пута.

Гласови публике се представљају у поенима, у односу на број освојених СМС гласова, и то поенима од један до 12, осим поена 9 и 11.

РТС ће свој део прихода од СМС гласова публике, све три вечери, дати у хуманитарне сврхе Удружењу „Звончица” за помоћ деци оболелој од малигних и ретких болести.

Гласа се пуном паром

Крушевачки рокери за крај прве полуфиналне вечери

Такмичарски програм прве полуфиналне вечери затвара крушевачка рок група „Кени није мртав“. Групу су 2017. године основали гитариста и фронтмен Матеја Ђокић, басиста Матија Пешић и бубњар Сава Томић. Важе за један од најактивнијих рок састава у целом региону и увек су спремни за добру свирку. То су доказали на бројним музичким фестивалима и концертима.

Њихова песма Самодисциплина нашла се у финалу конкурса за Награду „Милан Младеновић“ 2021. године. Бенд је често описан као „један од концертно најактивнијих бендова у региону."

Зато се може рећи да су, како и име њихове нумере гласи, прави Дијаманти.

Кени није мртавДијаманти
музика: Матеја Ђокић, Матија Пешић, Сава Томић
текст: Матеја Ђокић 

Кени није мртав – „Дијаманти“

Кавала – необичан спој традиционалне и електронске музике

Кавала је музички пројекат који је настао из сарадње композиторке и певачице Јане Ранчић и музичког продуцента и композитора Бориса Крстајића. Музика коју ствара Кавала се може описати као електронска музика са примесама традиционалне музике са подручја Балкана. У њиховим композицијама се појављују и елементи популарне и денс музике, али и амбијенталне и традиционалне музике ван подручја Балкана.

КавалаВавилон
музика: Борис Крстајић
текст: Јана Ранчић, Борис Крстајић

Кавала, „Вавилон“

Зорја поручује да не жели више да се претвара

Зорја – име и глас који су добро познати домаћој евровизијској публици. Допломирана виолинисткиња која води и своју школу певања, вечерас нам се представља још једном моћном баладом и открива ко је Лик у огледалу.

ЗорјаЛик у огледалу
музика: Зорја, Лазар Пајић
текст: Зорја, Владан Максимовић

Зорја, „Лик у огледалу“

Chai - С тобом не могу, без тебе не умем

Теодoра Влаховић је српска поп/ар-ен-би певачица и текстописац која ствара под уметничким именом CHAI. Љубав према музици показала је још у раном детињству, а свој таленат радо је делила са пратиоцима на друштвеним мрежама изводећи обраде популарних хитова. Данас иза себе има већ неколико успешних синглова.

ChaiСама
музика: Rap Gorilla, Теодора Влаховић Chai
текст: Rap Gorilla, Теодора Влаховић Chai, Александар Илић

Chai, „Сама“

Ивана Владовић искусна учесница „Песме Евровизије“ јака као камен

Ивана Владовић, дама изузетног гласа која је већ неколико пута учествовала на фестивалу „Песма за Евровизију“, а као пратећи вокал већ три пута је наступала на великој Евровизији. Певањем се бави од 19. године. Десет година била је главни вокал у бенду „Еутерпа“ и наступала је са многим српским џез и поп музичарима.

Песмом Јака Ивана Владовић можда поручује да је и као соло извођач спремна за евровизијску сцену.

Ивана Владовић – Јака
музика: Милан Станковић – SevdahBaby

Ивана Владовић, „Јака“

Христина – аутентична у музици и у животу

Христина је кантауторка и певачица из Београда која има богато искуство у студијском, телевизијском и концертном певању. Прошле године објавила је први албум ауторске музике.

Освојила прву награду на регионалном кантауторском фестивалу „Поезика“, као и две номинације за регионалну награду „Милан Младеновић“ за свој ауторски рад.

Иначе, Христина Вуковић је дипломирани психолог и психотерапеут у едукацији, воли животиње и природу и тежи аутентичности, како у животу, тако и у музици.

Вечерас пева о зидовима које градимо око себе. Христина изводи нумеру чији је комплетан аутор симболичног назива – Бедем.

ХристинаБедем
музика: Христина Вуковић
текст: Христина Вуковић

Христина, „Бедем“

Бресквица у етно маниру

Анђела Игњатовић позната под уметничким именом – Бресквица, има изграђен препознатљив музички стил, велики број фанова, песме и спотове са вишемилионским прегледима.

Вечерас се представља са нумером у етно маниру – Гнездо орлово.

БресквицаГнездо орлово
музика: Henny, Jhinsen
текст: Relja Torinno

Бресквица, „Гнездо орлово“

Filarri пева о унутрашњој борби у човеку

Filarri је запаженим наступом на прошлогодишњој Песми за Евровизију стекао фанове који ће га, сигурно бодрити и ове године. Познати певач, кантаутор и инфлуенсер, залаже се за разне друштвено-одговорне теме, људска права, права мањина, промовише здраве навике, урбани стил живота, моду и шминку. Ове године изводи нумеру за коју сам каже да је прича о унутрашњој борби у човеку. Filarri се пита Ко је та жена.

FilarriКо је та жена
музика: Никола Кирћански Кеи
текст: Андријано Кадовић Ајзи

Filarri, „Ко је та жена“

Мартина зна да је он воли

Изузетна боја гласа Ријечанке Мартине Врбос од малих ногу је била препозната, па је тако већ с 15 година наступала с великим Радетом Шербеџијом, а касније и са Зораном Предином и Ђорђем Балашевићем.

Ова српска снајка постала је један од највећих и најјачих вокала на овим просторима, а у Малмеу жели да нас представи својом емотивном баладом – Да ме волиш.

Мартина ВрбосДа ме волиш
музика: Мартина Врбос
текст: Мартина Врбос

Мартина Врбос, „Да ме волиш“

Мултимедијални уметници и „Електрољубав“

У првом полуфиналу представљају се и мултимедијални уметници који истичу да њихов звук не може да се сврста ни у један оквир или жанр. Музика коју стварају је аутентична комбинација рока, фанка, хип хопа, и електро звука.

Александар Бранковић (Saša Báša) је престонички арт-перформер и мултимедијални уметник који каже да представља три различита алтер-ега који се физички, стилски, музички, модно, поетски, па чак и карактерно разликују један од другог. Причу која се одвија у три етапе, прати бенд који и жанрове мења у складу са променама Bášinih карактера.

Вечерас певају о љубави у времену интернета и вештачке интелигенције.

Saša Báša i VirtualRitualЕлектрољубав
музика: Saša Báša, Петар Милошевић, Алекса Станковић
текст: Saša Báša

Saša Báša i VirtualRitual, „Електрољубав“

Ленина посвета мајци

Њен глас, посебан стил, заносни ритам њених песма, већ је добро позната публици. Певачица и композиторка Лена Ковачевић дипломирала на престижном музичком конзерваторијуму у Амстердаму, а каријеру је започела турнејом са Холандским Краљевским оркестром 2004. године када је наступала и пред краљицом Беатрис.

Објавила је високо оцењене албуме у многобројним тиражима за домаће тржиште и регион, као и неколико синглова за инострано тржиште.

Лена Ковачевић изводи песму Зови ме Лена
музика: Дарко Димитров, Роберт Билбилов
текст: Владимир Даниловић, Дарко Димитров

Лена Ковачевић, „Зови ме Лена“

Bojana & David млади и искусни солисти који су удружили снаге

Пре него што су оформили дуо, Бојана и Давид већ су се опробали на музичкој сцени. Бојана Радовановић је била и представница Србије на „Дечјој Евровизији“, а Бањалучанин Давид Радосављевић је имао прилику да наступа са великим звездама регионалне музичке сцене. Такође, добитник је „Оскара Популарности“ 2019. и 2020. Пре уласка у дуо издао је неколико синглова.

Вечерас изводе брзу нумеру која позива на плес.

Bojana & DavidNo No No
музика: Борис Суботић
текст: Борис Суботић, Виолета Михајловска

Bojana & David – „No No No“

М.ИРА још један доказ да архитектура и музика иду заједно

Мира Малетковић, уметнички позната као М.ира, завршила је студије архитектуре на Универзитету у Београду, а касније је стекла и мастер диплому на Политехничком факултету у Милану.

Уметничку каријеру започела 2020. године током периода карантина. У партнерству са колегом и пријатељем Лазаром Белићем, почела је стварати музику. До данас, М.ира је објавила четири сингла.

Песма коју изводи, Перцепција, написана је 2020. године са циљем да пружи подршку и инспирацију људима који пролазе кроз тешке животне периоде. Ова песма носи дубоку емоционалну поруку и представља изузетно важан део М.ириног уметничког стваралаштва.

M.IRAПерцепција
музика: Мира Малетковић, Лазар Белић
текст: Мира Малетковић

М.ира, „Перцепција“

Марко Мандић пробија лед песмом песимистичног наслова и оптимистичне поруке

Такмичар који отвара прово полуфинално вече „Песме за Евровизију 2024“ је Марко Мандић, млад, талентован музичар који жели да помера границе популарне сцене. Завршио је економију, а определио се за музику. Добро је познато лице како на домаћој сцени тако и на широј балканској. Иза себе броји низ хитова као што су Рамдагадам, Добар дан, Много добро

Марко МандићДно
музика: Немања Филиповић, Марко Мандић
текст: Марко Мандић, Немања Филиповић

Марко Мандић, „Дно“

Невена Божовић нас подсећа на прошлогодишњу победничку „Песму Евровизије“

Вече отвара Невена Божовић изузетном интерпретацијом нумере Тату којом је Лорин победила на прошлогодишњој „Песми за Евровизију“ у Ливерпулу. Лорин је Шведској обезбедила другу титулу и право да организује избор „Песме за Евровизију“ који ће бити одржан од 7. до 11. маја у Малмеу.

Кроз све три такмичарске вечери на главној сцени гледаоце ће водити Славен Дошло и Драгана Косјерина, а у такозваном грин руму са такмичарима ће се дружити Кристина Раденковић и Стефан Поповић.

Публика ће имати прилике да путем СМС-а гласа за своје фаворите, зато је битно да памтие редни број под којим наступају.

Невена Божовић
РТС/Никола Ристић

Оливера Ковачевић: Уколико буде нерешено, одлучиће гласови публике

Све је спремно за прво полуфинално вече – и извођачи и публика. Публици ће се током две полуфиналне вечери представити 28 извођача, а којих осам пролази у велико финале знаћемо вечерас око поноћи. Како су изгледале припреме за фестивал сазнајемо од уреднице и супервизорке Фестивала ПЗЕ Оливере Ковачевић.

„Нудимо ову позорницу нашим такмичарима који су и најзаслужнији за овај програм, али желим да напоменем да је стотине људи овде последњих месец дана вредно радило, а неки од њих и више месеци, да би овај фестивал изгледао овако, како ћете вечерас у 21 сат гледати на нашем Првом програму. Ја позивам гледаоце Радио-телевизије Србије да СМС порукама дају допринос избору наших финалиста, и у великом финалу, у суботу, 2. марта.“

Ковачевићева додаје да се гласа по евровизијском принципу, јер је то проверено и доказано као добро.

Жири је већ гласао на генералној проби која је одржана у току данашњег дана и вечерас. Када после наступа свих такмичара стигну СМС гласови публике и гледалаца, биће сабрани гласови и редослед ће бити одређен сабирањем гласова жирија и публике у односу 50 према 50.

„У случају да буде изједначено предност имају гласови наших гледалаца, односно публике. Желим свим такмичарима успешно вече, добре наступе, а нашим гледаоцима да се добро забаве и да нас похвале“, поручује Оливера Ковачевић, уредница и супервизорка Фестивала ПЗЕ.

Разговор Анђеле Савић са Оливером Ковачевић
Опширније Краће

Селекциона комисија РТС одабрала је укупно 28. композиција које ћете чути у два полуфинала. Четрнаест композиција вечерас и 14 у другом полуфиналу које је на програму 29. фебурара.

Најбољих осам из оба полуфинала пласираће се у велико финале које је на програму 2. марта. Финално вече нашег фестивала моћи ће да прате гледаоци широм света путем лајвстрима на званичном евровизијском Јутјуб каналу Eurovision Song Contest.