Цркве темељи расејања

У оквиру посете заједници православних Срба у САД, патријарх Иринеј је поручио да су појединци, подижући цркве, поставили темеље сопственог постојања у расејању. Патријарх је позвао вернике да чувају своје храмове и веру, као и да кроз свети Божићни пост "истински прочисте своја тела и душе".

Патријарх српски, господин Иринеј налази се у вишедневној посети верницима у САД, у оквиру које је недељну литургију служио у цркви Светог Стефана Дечанског на Лиленду. Свечану литургију служили су и Владика Лонгин, руски Владика Петар и бројно свештенство.

Обраћајући се присутним верницима, приликом обележавања црквене славе патријарх Иринеј је истакао значај очувања светосавске традиције.
"Ви сте градњом цркава постављали темеље свога постојања у расејању, наше цркве у расејању су ти мали чуњеви којима се везујемо за велики брод хришћанства, следећи наше апостоле и православље. По томе се представљамо свету, али нас по томе и свет препознаје и упознаје, открива наше врлине, онако како их је поставио и према истоку усмерио Свети Сава. Чувајте и овај и друге свете храмове. Они нас чувају од бура и олуја, они нас штите и надахњују у вери. Ево нас и пред великим и светим Божићним постом, у коме ћемо истински прочистити своја тела и душе, још чвршћи у вери Божијој, уз свето причешће и славље Христовог рођења. Примимо Господа у себе, следимо његов пут и наши ће путеви бити чисти и безбедни", поручио је патријарх Иринеј.
„Да није наше вере, не би било ни нашега народа, јер нас је она, уз наше велике светиње одржала и очувала. Стефан Дечански је заслужан за једну од њих, за наше Дечане, који нас штите и чувају, и све док нас они и наши свети оци не оставе, нећемо нестати ни као народ, очуваћемо се у православљу и људскости", рекао је патријарх Иринеј, осврнувши се на патњу нашег народа на Косову.
Свештеник Аца Ивановић, старешина храма Светог Стефана Дечанског истакао је значај ове посете једној овако малој колонији и захвалио се обећањем да ће патријарховог присуства верницима дати више „снаге и елана да очувамо наше православље и очинску веру и у расејању".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи