Српски језик на Исланду

Отворена школа српског језика у Рејкјавику намењена припадницима српске дијаспоре на острву. Средства је обезбедила Влада Исланда у оквиру пројекта учења матерњег језика за странце.

На Исланду је почела да ради школа српског језика за припаднике српске дијаспоре. Настава на српском језику је први пут добила свој стални термин (суботом), просторије и прибор за рад у Рејкјавику, главном граду Републике Исланд.

Пројекат учења српског покренула је Ирена Гудрун Којић, почасна конзулка Србије на Исланду уз помоћ средстава које је обезбедила Влада Исланда у оквиру пројекта учења матерњег језика за странце.

Срђан Срећковић, министар вера и дијаспоре изразио је задовољство што ће припадници српске дијаспоре на Исланду моћи да, кроз учење матерњег језика, очувају свој идентитет и особеност.

"Наше исељеништво у Републици Исланд ужива углед вредних и радних људи, поштованих у својој средини. Надам се да ће школу српског језика похађати што више деце наших исељеника јер је важно да не забораве своје порекло ма где се налазили и да очувају везу с матицом", рекао је министар Срећковић захваливши се Влади Исланда на помоћи.

На Исланду, који укупно броји око три стотине хиљада становника, према незваничним подацима, живи око 700 наших грађана.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи