Културна сарадња Москве и Београда

У току манифестације Дани српске културе у Русији, министар Предраг Марковић састао се са руским колегом Александром Авдејевим, министром културе Руске федерације. Договорена је сарадња из области археографије. Дани српске кулутре се завршавају серијом пројекција нових српских филмова, до 30. новембра.

Министар културе, информисања и информационог друштава Предраг Марковић састао се са министром културе Руске Федерације Александром Авдејевим, а састанку је присуствовао и претходни министар културе Руске Федерације Александар Соколов.

Договорена је сарадња у области археографије која треба да омогући размену стручњака између Народне библиотеке Србије и Библиотеке у Петрограду, Бибилиотеке у Москви и Историјског музеја Москве. У поменутим установама се налази низ ћирилићних рукописа из 14, 15.  и 16. века од изузетне важности за српску историографију.

На основу овогодишњег искуства на састанку је договорено да се Дани српске културе у Москви, уместо сваке друге године, одржавају једном годишње.

Министар Марковић је раније отворио манифестацију Дани српског филма на којој ће до 30. новембра бити приказано осам филмова. Приликом свечаности отварања присутнима је поручио да ова манифестација представља место културне размене и место суочавања са међусобним предрасудама.

"У неколико наврата сам понаваљао да  ми нисмо у стању да разумемо пространства Русије, количину простора. Русија није у стању да разуме количину историјског времена на тако малом простору Србије. Филмови су идеалан начин да се те предрасуде разбију", рекао је министар Марковић.

„Дани српског филма" почели су пројекцијом филма "Црна мачка бели мачор" Емира Кустурице, а наредних дана московска публика ће имати прилику да ужива и у филмским остварењима других домаћих редитеља "Жена са сломљенин носем "Срђана Кољевића, "Беса" Срђана Карановића, "Медени месец" Горана Паскаљевића, "Шишање" Стевана Филиповића, "О Гринго" Дарка Бајића, "Монтевидео, Бог те видео" Драгана Бјелогрлића, "Бели бели свет" Олега Новковића. Публика у Великом Новгороду  ће моћи да гледа филмове "Жена са сломљеним носем", "Шишање" и "О Гринго".

Одржавањем манифестације „Дани српског филма"  биће  заокружено представљање српске културе у Русији, које је званично почело 15. септембра концертом Слободана Тркуље и Балканополиса у Санкт Петербургу, а настављено изложбама "Светско наслеђе - Србија" и "Толстој и Достојевски у српској култури".

Дани Србије у Русији одржавају се под покровитељством министарстава културе двеју земаља.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи