Каницове белешке у Будимпешти

Изложба "Са Каницом по Србији" Аустријског културног форума у Будимпешти. Белешке са Каницових путовања по Србији, које описују споменике, градове и становнике друге половине 19. века, приредио је др Ђорђе С. Костић.

Настављајући серију гостовања, изложба "Са Каницом по Србији" отвара се 25. новембра у 18 часова, у Аустријском културном форуму у Будимпешти.

Изложба је реализована захваљујући сарадњи Народног музеја у Београду,  Друштва Феликс Каниц и Аустријског културног форума, те подршци Министарства културе, информисања и информационог друштва.

Поставка приповеда о изузетним сегментима нашег културног наслеђа који су током друге половине 19. века заинтригирали и инспирисали једног намерника. Како би се објаснио Каницов допринос упознавању Србије и Балкан уопште, изложбу прати публикација Слике са Балкана Феликса Каница која је резултат међународног научног скупа чији су се учесници бавили различитим аспектима Каницовог живота и дела.

Уз помоћ 15 културолошко - географских забелешке са Каницових путовања по Србији, које је приредио др Ђорђе С. Костић, посетиоци ће имати прилику да упознају културно историјске споменике, градове и становнике Србије друге половине 19. века.

Кроз визуру радозалог истраживача широких погледа, сагледана је и забележена слика о младој Кежевини Србији која тежи напретку и која је током сваке нередне посете Каницу разоткривала по један до тада непознат сегмент традиције на којој се темљила и идеја којима је стремила.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи