СДСС интересна група, опасна за Србе у Хрватској

Избори за хрватски Сабор заказани су за 4. децембар. Срби поново имају више листа, што обично значи мање мандата. О стању међу српским представницима, у интервјуу за Око магазин, говорио је Милан Родић, председник Српске народне странке која је део Коалиције српских странака у Хрватској.

Упитан да објасни зашто српске странке у Хрватској не наступају на једној, заједничкој листи, Милан Родић, председник Српске народне странке у Хрватској, у интервјуу за Око магазин, је као основни разлог навео политику хрватских странака које не дозвољавају да се српски корпус уједини.

"То су радили до сада, а нарочито је то мајсторски урадио хрватски ХДЗ. Када би Срби у Хрватскј ишли са заједничком листом, што би када би Бог дао било најбоље, онда би имали толико заступника у хрватском Сабору да не би морали ићи на мањинску листу, већ комотно на грађанску листу и остварити 7, 8 или 9 заступника, без чега се не би могла формирати ниједна власт у Хрватској, у односу на вагу деснице, левице и центра", рекао је Родић.

Коалицију српских странака у Хрватској чине Српска народна странка (председник Милан Родић), Демократска партија Срба (председник Митар Којадиновић) и Наша странка (председник Јован Ајдуковић).

Милан Родић критикује Самосталну демократску српску странку (СДСС - Милорад Пуповац) која је у хрватском Сабору у два мандата имала по три посланика, и наводи да за протеклих осам година док су били у коалицији са ХДЗ-ом нису остварили ништа за српски народ.

"Није се српки народ вратио у своје куће и на своја огњишта, није извршен повраћај станова, 58 000 станова није враћено назад. Увјети које сада дозвољавају да се откупе станови нису они које су имали други  грађани Републике Хрватске. Ми ћемо заступати да морају сви откупити станове по ономе и како су откупили други грађани Републике Хрватске. Дакле, постоји пуно ствари од повраћаја имовине, од људских права, запошљавања од судских пресуда кој су срамне..."

Родић је ракао да је СДСС био у коалицији са странком која је хрватску државу довела до самог дна и да су се њихови представниици отуђили од српског народа.

"Они су се одметнули у интересну групу људи која је постала врло опасна по српски народ, јер у Сабору Републике Хрватске никада и ништа нису тражили за српски народ".

На питање ко је потенцијални партнер Коалиције српских странака у Хрватској, Родић одговара д аје српски народ увек био лево орјантисан и да њима одговара СДП (Социјал демократска партија) и њихови коалициони партнери у Кукурику коалицији.

"Нама та опција одговара и ми ћемо све што треба тражити од њих и вјерујем добити за српски народ, а њих ћемо подржавати у свим оним позитивним стварима и законским актима који се буду доносили и који буду у интересу српског народа и хрватског" , рекао је Родић.

Иначе, у Београду су раније Коалиција српских странака у Републици Хрватској и Коалиција удружења избеглица у Србији потписале споразум о међусобној сарадњи.

Споразум о сарадњи потписали су председник Коалиције удружења избеглица Миодраг Линта, председници Српске народне странке, Демократске партије Срба и Наше странке Милан Родић, Митар Којадиновић и Јован Ајдуковић.

Линта је том приликом рекао да ће потписани споразум допринети "почетку стварања нове српске политике у Хрватској".

Према његовим речима, Коалиција избеглица у Србији подржала је Коалицију српских странака у Хрватској, јер је, између осталог, позитивно оценила петицију за поштовање људских права прогнаних и избеглих Срба из Хрватске коју је потписало око 70.000 људи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи