Сви воле наш фолклор

Српко културно-уметничко друштво “Опленац” из Торонта ове сезоне обележава 25 година постојања. Фолклорни живот српске заједнице у Торонту је организован у неколико културно-уметничких друштава, а међу њима је најбројниији «Опленац” који окупља више стотина чланова из шире области овог града.

Српско културно - уметничко друштво "Опленац" окупља више стотина чланова из шире области Торонта, тако да многи прелазе и по 40 километара да би учествовали у раду друштва. Најбројнија је фолклорна секција која има седам група, узраста од три и по године до одрасле групе. "Опленац" имa и хор одраслих, дечји хор, школу српског језика и оркестар.

"Радимо слично као што радимо у Србији, с тим што је овде потреба за разноликошћу још већа, пошто је народ наш овде у дијаспори дошао из различитих српских крајева. Много је већи тај микс, мешање наших Срба где год да живе", каже Владимир Спасојевић, уметнички директор  друштва "Опленац".

Спасојевић истиче да сваке године «Опленац" направи две трећине новог програма који презентују сваке године крајем маја  - почетком јуна, на локалном фестивалу са националним павиљонима (обично учествују 2-4 нације) који је веома посећен. Осим тога, "Опленац" наступа са другим српским групама у цркви Светог Саве на Диксију, где им се често придружују Грци, али и неке друге нације. Спасојевић каже да су догађаји веома посећени и да сви воле наш фолклор.

Културно - уметничко дргуштво "Опленац"  има своју зграду коју су 2003, заједничким напорима купили припадници српске заједнице у Мисисаги. Већина чланова друштва волонтерски учествује у раду.

"Поред класичних проба фолклора и свих других секција, одржавамо и културне догађаје на којима се окупљају и родитељи и остали чланови српске заједнице из Торонта», истиче Драгана Вараклић, директор друштва "Опленац".

" Београдско вече, Април у Београду или Вече Војвођана, Нове године, организујемо све класичне догађаје који се организују у Србији", додаје директорка Вараклић и изражава намеру друштва да се стално усавршавају и напредују.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи