Уручене награде "Драгиша Кашиковић"

Награда "Драгиша Кашиковић" шеснаести пут је уручена ауторима који су својим делом остварили врхунске домете и допринели слободи стваралаштва у сатири, новинарству, публицистици и историографији, областима којима се бавио Драгиша Кашиковић, писац, новинар, публициста и уредник листа "Слобода" који је убијен 1977. године у Чикагу.

Традиционална 16. награда "Драгиша Кашиковић" уручена је у Београду писцу Душану Пуачи за сатиру, Миленку Васовићу, коментатору "Блица" за новинарство, Ратку Божовићу, социологу културе за публицистику и Бранку М. Јевтићу, историчару за историографију.

Ласкаво признање ауторима који су својим делом остварили врхунске домете и допринели слободи стваралаштва у областима којима се бавио Кашиковић, доделило је Министарство вера и дијаспоре, издавачка кућа "Српска реч" и Републичка асоцијација за неговање тековина Равногорског покрета.

На свечаности у седишту Министарства посебном плакетом награђен је румунски књижевник Валери Бутулеску. Одлуку о овогодишњим лауреатима донели су Александар Чотрић, председник жирија и чланови Слободан Симић и Миодраг Јакшић.

У присуству Срђана Срећковића, ресорног министра, Вука Драшковића, лидера Српског покрета обнове, његове супруге Данице, политичких званичника, поштовалаца Кашиковића и рада добитника награда, приказани су делови филма "У спомен на Драгишу и Иванку" - документарца који је прошле године добио посебно признање.

Подсетивши да је награда "Драгиша Кашиковић" установљена 1994. године у знак сећања на писца, новинара, публицисту и уредника листа "Слобода" Драгишу Кашиковића (1935-1977), који је због свог антирежимског и антикомунистичког деловања убијен у Чикагу, заједно са поћерком Иванком, Срећковић је добитнике назвао "људима који се залажу за слободу".

"Награда је и доказ да је процес исправљања историјских неправди, иако спор, у току. Настављамо да инсистирамо на откривању гробница, на усвајању и поштовању закона о реституцији и рехабилитацији...То је начин окретања ка будућности", навео је министар који је, уз Симића, и уручио признања.

Поруку лауреата најбоље илуструју речи Јевтића "ово је стимулативна награда", односно Божовића "награда представља културу сећања и пут до слободе и истине".

Румунски књижевник Бутулеску, који је након свечаности представио нови рад "Пешчана оаза" говор је употпунио и афоризмима, од којих је на најбољи пријем међу присутнима наишао "Колумбо би стигао до Индије, али је по обичају интервенисала Америка".

Међу претходним добитницима награде су драмски писци Душан Ковачевић, Горан Марковић, Биљана Србљановић и Синиша Ковачевић, књижевници Милован Витезовић, Љиљана Шоп и Александар Баљак, историчари Бојан Димитријевић и Коста Николић, новинари Бојана Лекић, Миодраг Глишић, Петар Игња и Предраг Сарапа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи