Награда "Драгиша Кашиковић"

Награда "Драгиша Кашиковић" ће шеснаести пут бити уручена ауторима који су својим делом остварили врхунске домете и допринели слободи стваралаштва у сатири, новинарству, публицистици и историографији, областима којима се бавио Драгиша Кашиковић, писац, новинар, публициста и уредник листа "Слобода" који је убијен 1977. године у Чикагу.

Министарство вера и дијаспоре, издавачка кућа Српска реч и Асоцијација за неговање тековина Равногорског покрета доделиће 17. новембра, традиционалну награду "Драгиша Кашиковић".

У саопштењу се наводи да су овогодишњи добитници награде за сатиру Душан Пуача, за новинарство коментатор листа Блиц Миленко Васовић, за публицистику социолог културе Ратко Божовић и за историографију историчар Бранко Јевтић.

Посебна плакета биће уручена Валериу Бутулескуу, румунском књижевнику. 

"Признање ће бити уручено шеснаести пут, ауторима који су својим делом остварили врхунске домете и допринели слободи стваралаштва у сатири, новинарству, публицистици и историографији, областима којима се бавио Драгиша Кашиковић", наводи се у саопштењу. 

Награда "Драгиша Кашиковић" установљена је 1994. године, у знак сећања на политичког емигранта, писца, новинара, публицисту и уредника листа Слобода Драгишу Кашиковића који је убијен 1977. године у Чикагу због, како се наводи у саопштењу, антирежимског и антикомунистичког деловања.

Међу претходним добитницима тог признања су драмски писци Душан Ковачевић, Горан Марковић, Биљана Србљановић, Синиша Ковачевић, књижевници Милован Витезовић, Љиљана Шоп, Александар Баљак, историчари Бојан Димитријевић и Коста Николић, новинари Бојана Лекић, Миодраг Глишић, Петар Игња, Предраг Сарапа и други.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи