Увоз, извоз

Главни извозни партнер Србије у првих девет месеци ове године била је Немачка, а главни увозни партнер Руска Федерацијa, показали су подаци Републичког завода за статистику.

Главни извозни партнер Србије у првих девет месеци ове године била је Немачка, у коју је извезена роба вредна 1,013 милијарди евра, а главни увозни партнер Руска Федерација, из које је увезена роба за 1,88 милијарди, показали су подаци Републичког завода за статистику.

У извозу, главни спољнотрговински партнери, после Немачке, биле су Италија са 1,012 милијарди долара и Босна и Херцеговина са 890,3 милиона долара.

Главни спољнотрговински партнери у увозу, после Руске Федерације, биле су Немачка са 1,63 милијарде долара и Италија са 1,27 милијарди долара.

Спољнотрговинска робна размена била је највећа са земљама са којима имамо потписане споразуме о слободној трговини. Земље чланице Европске уније чине више од половине укупне размене.

Други по важности партнер Србије су земље ЦЕФТА споразума, са којима имамо суфицит у размени од 1,15 милијарди долара, а који је резултат углавном извоза пољопривредних производа, као и извоза гвожђа и челика.

Посматрано појединачно по земљама, највећи суфицит у размени остварен је са Црном Гором, Босном и Херцеговином, Македонијом и Албанијом.

Највећи дефицит јавља се у трговини са Руском Федерацијом због увоза енергената, пре свега, нафте и гаса. Следи дефицит са Кином, Немачком и Мађарском. Размена са Италијом је уравнотеженија и покривеност увоза извозом износи осамдесет одсто.

Према одсецима Стандардне међународне трговинске класификације у извозу највеће учешће имали су и гвожђе и челик са 802 милиона долара, обојени метали - 705 милиона, електричне машине и апарати - 563 милиона, житарице и производи од њих - 540 милиона и поврће и воће - 467 милиона.

Првих пет одсека са највећим учешћем у увозу биле су нафта и нафтни деривати са 1,44 милијарде долара, природни гас - 772 милиона, обојени метали - 601 милиона, индустријске машине за општу употребу и електричне машине и апарати са по 588 милиона.

Одсек неразврстана роба, у који се сада укључује и роба на царинском складишту, има високо учешће у укупном увозу од 16,8 одсто.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи