Дани српске културе у Темишвару

У Темишвару је почела манифестација "Дани српске културе". Биће одржани концерти, монодраме, сајам књига, изложба слика Саве Стојкова, изложба фотографија Јована Мирческог, као и изложба посвећена Иву Андрићу. Манифестација је почела пројекцијом филма "Монтевидео, Бог те видео".

Предраг Марковић, министар културе, информисања и информационог друштава у пуној дворани Банатске филхармоније отворио је манифестацију „Дани српске културе у Темишвару" који ће трајати до 14. новембра.

"Чувамо своју културу и свој идентитет и поштујемо туђу културу и туђи идентитет. Србија је поносна на румунску и влашку мањину у Србији, а верујем да сви у Румунији имају разлога да буду поносни на српску мањину.

Данас сам био у Српској кући и желим да се захвалим румунској држави која је помогла финансијски да се кућа изгради. Да би та кућа била као и свака кућа, важно је шта у њој радите.

И као што што се румунској и влашкој мањини у Србији обраћам са молбом - чувајте оно што је највредније, а то су обичаји, музика, фолклор, ваша јела, то само ви можете, то исто имам да поручим Србима који живе у педесет шест места у Румунији и наравно овде у Темишвару - чувајте и преносите оно што имате," рекао је министар отварајући манифестацију.

„Дани српске културе у Темишвару" почели су пројекцијом филма „Монтевидео, Бог те видео", а наредних дана румунској публици биће представљени различити садржаји којима се промовише српска култура - мини сајам српске књиге у Темишвару, концерти, монодраме, ликовна изложба Саве Стојкова, изложба фотографија Јована Мирческог, изложба посвећена Иви Андрићу.

У оквиру манифестације „Дани српске културе у Темишвару" биће организован и научни симпозијум "Државотворна идеја код Ђорђа Бранковића, Саве Текелије и Доситеја Обрадовића".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи