Непоштовање имена у Црној Гори

Споразум црногорског премијера и опозиције о имену језика у школама не примењује се доследно у пракси, саопштено је у Мрежи невладиних организација за заштиту српског језика у Црној Гори.

Координатор мреже невладиних организација за заштиту српског језика у Црној Гори, Дарко Рашовић изјавио је да се споразум премијера Игора Лукшића и опозиције о имену језика у црногорским школама не примењује доследно у пракси.

Раније је постигнут договор  између премијера Лукшића и представника опозиције, да се наставни предмет зове црногорски-српски, босански и хрватски, као и да садржај тог наставног предмета доминантно буде ослоњен на прошлогодишњи програм и уџбенике из матерњег језика.

"Очекујемо од Лушића, као потписника споразума, да позове на одговорност све који у првом тромесечју нису поштовали договор премијера и опозиције, почев од ресорног министра, директора школа и наставника", изјавио је Рашовић, не искључивши могућност подношења тужби против свих који не поштују потписани споразум.

Непоштовање споразума и екстремно експонирање појединих директора и наставника показатељ је да је "Министарство просвете препустило стихијско извођење наставе, са подстреком на дискриминацију деце и родитеља српске језичке заједнице" додао је Координатор мреже невладиних организација за заштиту српског језика.

Проблеми у непоштовању споразума потичу од неодговорности Министарства просвете, директора појединих школа и екстремних наставника који покушавају притиском и  дискриминацијом избацити српски језик из наставног програма, тврди Рашовић и позива припаднике српске језичке заједнице да спрече дискриминацију своје деце и пријаве сваку неправилност која је у супротности са потписаним споразумом.

Црногорски министар просвете Славољуб Стијеповић рекао је да се политички споразум Лукшића и опозиције за сада спроводи без проблема.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи