Дијаспора потенцијални партнер

Потребно је пробудити везу између матице и дела српског расејања који живи у Европској унији како би се допринело процесу интеграције Србије, између осталог је речено на панел дискусији на Факултету политичких наука.

На панел дискусији на тему „Дијаспора Србије - допринос европским интеграцијама" која је одржаана на Факултетут политичких наука, Срђан Срећковић, министар вера и дијаспоре је рекао да данас дијаспора има потенцијал да буде важна карта Србије за Европу и свет и да то министарство настоји да је укључи у процес евроинтеграција државе.

Указујући да је Србија превалила више од пола пута до пуноправног члана Европске уније , он је истакао да је више него икада, потребно пробудити везу између матице и дела српског народа који живи у земљама Европске уније.

Како је наведено у саопштењу министарства, Срећковић је на скупу "Дијаспора Србије - допринос европским интеграцијама" на Факултету политичких наука рекао да дијаспора, која је увек спремна да заступа државне и националне интересе може да постане партнер и савезник Србије у најутицајнијим земљама ЕУ и света. Према његовим речима, док Србија улаже велике напоре у циљу прикључења Европској унији, један велики део српског народа је већ тамо.

"Постоји велики потенцијал младих и образованих људи, школованих и стасалих у систему европских вредности са усвојеном пословном културом западног света. Они представљају велику шансу Србије да се, кроз европске интеграције, ослободи негативног имиџа и губитничког менталитета, убрза привредни раст и, кроз фер регионалну сарадњу, одржава културни и економски утицај, као и блиске односе са својим сународницима", рекао је Срећковић.

Он је навео да је Србији, као матичној држави, потребно искуство грађана из дијаспоре, нарочито високообразованих стручњака - односно пракса и трансфер знања у свим битним областима од образовног система, услуга локалних општинских органа, производње, трговине...

Панел дискусију је организовао Дипломатски форум, омладински think-thank студента Факултета политичких наука Универзитета у Београду, у сарадњи са Фондацијом Фридрих Еберт.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи