Векови Београда у Копру

Изложба "Векови Београда /IX-XX век/" Историјског архива Београда постављена је у атријуму Покрајинског архива Копар. Изложбом је презентована историја Београда на основу докумената која се чувају у Историјском архиву Београда и посетиоци ће у Копру моћи да је погледају до краја августа након чега је предвиђено њено гостовање у Марибору.

Изложба "Векови Београда /ИX-XX век/" Историјског архива Београда постављена је у атријуму Покрајинског архива Копар и представља допуњену и измењену верзију сталне поставке Историјског архива Београда.

На 46 паноа, у 15 тематских целина, презентована је историја Београда на основу докумената која се чувају у Историјском архиву Београда.

Изложба посетиоцу пружа могућност упознавања и истраживања историје града и његовог идентитета изграђеног на симболичном сусрету различитих цивилизација, наведено је у саопштењу Историјског архива Београда.

Посебан сегмент, под називом "Словенци у Београду", обухвата 15 паноа и односи се на историјске везе словеначког и српског народа које се протежу кроз векове.

Изложбу је, пред многобројним посетиоцима, отворио заменик градоначелника Копра Данијел Цеп, поздравни говор је одржала директорка Покрајинског архива Копар мр Нада Чибеј, а о изложби је говорио директор Историјског архива Београда мр Драган Гачић.

Отварању су, између осталих, присуствовали парох копарски протојереј-ставрофор Тома Ћирковић и други секретар при Амбасади Републике Србије у Словенији Катарина Томић.

 Цео догађај обогаћен је наступом ансамбла "Коло".

Изложба Историјског архива Београда у Копру представља наставак сарадње започете са Згодовинским архивом Љубљане, са којим је потписан Протокол о сарадњи, а коме је претходио Споразум о братимљењу ова два града из новембра 2010. 

Посетиоци ће изложбу моћи да погледају до краја августа, након чега је предвиђено њено гостовање у Марибору.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи