Крсна слава Срба Вараждинске жупаније

На Дан Вијећа и крсне славе, Вијеће српске националне мањине Вараждинске жупаније и Лудбрешке регије потписало је договор о сарадњи са "Штајерском заједницом" из Марибора и КУД-ом "Радиша Поштић" из Мрчајеваца. Овај вид повезивања Срба у државама у којима живе дочекан је похвалама званичних представника српске заједнице и државе Србије у Хрватској.

Вијеће српске националне мањине Вараждинске жупаније и Лудбрешке регије, у суботу 15. јуна, организовало је у Друштвеном дому у Чуковцу, поред Лудбрега, прославу своје крсне славе и Дан Вијећа - пренос моштију Светог Николе чудотворца.

Домаћини су на своју славу позвали велики број Срба и Хрвата. Окупило се 500 фолклориста, музичара, певача и гостију из свих делова бивше заједничке државе.

Стигли су представници српских и хрватских друштава из Србије, Аустрије, Словеније, Мађарске и Хрватске. Дошли су председници Међународног друштва пријатеља из Вараждина, Словеначко - хрватског друштва из Чаковца, Српског културног друштва Штајерска заједница из Марибора, Срби из Мађарске, Буњевци из Новог Сада. Најдаљи пут су превалили чланови Културно-уметничког друштва „Радиша Поштић" из Мрчајеваца, на челу са председником Милорадом Јевђовићем.

Србе из Лудбрега дошао је да поздрави и Милорад Пуповац, заступник СДСС и председник Српског националног већа.

У току прославе вођени су тројни разговори између Срба из вараждинске регије, Мрчајеваца из Србије и Срба из Штајерске заједнице о заједничким пројектима у оквиру Европске уније.

Договор о сарадњи су потписали Раде Бакрачевић, председник Српског културног друштва Штајерска заједница из Марибора, Милан Мирчетић, председник Већа српске националне мањине вараждинске жупаније и Милорад Јевђовић, председник КУД - а „Радиша Поштић" из Мрчајеваца.

Боса Продановић, министар саветник амбасаде Републике Србије у Хрватској, нагласила је да је добро да се Срби међу собом повезују у свим државама где живе, да то поздравља и да жели Србима из Штајерске заједнице што више успеха у ширењу српске културе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи