Срби у Аустралији добро интегрисани

Директорка канцеларије за дијаспору и Србе у региону, др Славка Драшковић, сусрела се у Београду са амбасадорком Аустралије у Србији, др Хеленом Студерт. Теме разговора биле су предстојећа Скупштина дијаспоре у јулу месецу, недавна посета истакнутих припадника српске дијаспоре матици, као и пројекти који укључују нашу заједницу у Аустралији.

Др Славка Драшковић се интересовала за последњи попис становништва у Аустралији који је показао да Срба има 70.000, што је 30 одсто мање него раније. Амбасадорка Студерт је указала да је то последица постојања различитих категорија у односу на претходно изјашњавање, када су постојали Југословени.

„Веома нам је важно да имамо валидан увид у бројност Срба у Аустралији, јер је то битно за репрезентативност саме заједнице и њен значај у друштву“, истакла је др Драшковић.

Обострани је закључак да је огроман потенцијал српске дијаспоре недовољно искоришћен.

„Амбасада остаје заинтересована да прати и подржи активности Канцеларије у јачању сарадње с делегатима Скупштине дијаспоре и успостављању и јачању веза са дијаспором пре свега у области образовања“, изјавила је амбасадорка.

Она је додала да српску заједницу у Аустралији карактерише генерација младих и образованих људи, који су веома добро интегрисани.

„Управо они представљају капитал знања и искуства које могу да пренесу Србији“, истакла је амбасадорка др Хелена Студерт у разговору са директорком Канцеларије др Славком Драшковић.

Амбасадорка је као позитиван пример у односима две земље навела и добру сарадњу на парламентарном нивоу између аустралијских и српских група пријатељства. Она је изразила заинтересованост за даљи развој ове сарадње кроз стажирање у скупштини и укључивање младе српске дијаспоре Аустралије у парламентарне процесе у Србији.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи