Српски студенти и звуци Балкана у Цириху

Српски студенти Музичке академије у Цириху, Лука Стаменковић и Војин Коцић, одушевили су својим гитарским концертом избирљиву швајцарску публику. Концерт је припремљен као њихов завршни испит и представио је балканску музику интересантним импровизацијама и аранжманима који су комбиновали Балкан и свет.

На Музичкој академији у Цириху, српски студенти Лука Стаменковић и Војин Коцић, одржали су концерте као свој завршни, дипломски испит, јавља за Програм за дијаспору РТС Драгана Влаисављевић из Швајцарске.

Лука Стаменковић је на концерту представио свој пројекат „Балкан ин прогрес". Ово извођење повезало је балканску изворну музику са музиком запада, као што су џез, латино и импровизована музика. Композиције су изведене на гитари, саксофону и флаути, а песме су певане на спрском, македонском и грчком језику.

На концерту су учествовали и студенти музике Универзитета у Цириху из различитих земаља: Фабиан Кариш и Андреа Фишер из Швајцарске, Патриција Пакела из Пољске, као и талентована певачица српске изворне музике Бисера Тасић, која студира славистику на Универзитету у Цириху. Публика је могла да ужива у песмама: Косовски божури, Мој дилбере, Зајди зајди, Цамаика, Пајдушка, Русе косе, Македонско девојче...

Публика, професори, као и ментори овог пројекта, професор Андерс Миолин и асистент Филип Урех, били су изузетно задовољни својим ученицима.

"Завршним концертом, својим дипломским испитом, покушао сам да уклоним границе између Балкана и остатка Запада и приближим нашу културу људима западне Европе. Задовољан сам како је то све звучало и желим да се захвалим свим својим пријатељима на подршци и помоћи" изјавио је после концерта Лука Стаменковић.

Војин Коцић је наступио са пројектом под називом „Развој гитаре кроз историју" где је показао како се кроз векове развијао и усавршавао овај инструмент. Током наступа је представио инструменте из породице гитаре од ренесансног периода па све до данас. Извео је композиције на вихуели, ренесансној лаути, барокној гитари, барокној лаути, романтичној лаути и на крају на класичној гитари.

"Презадовољан сам што сам са великим успехом завршио своје студије и показао како је текао развој гитаре кроз историју. Потрудио сам се да на више разноврсних жичаних инструмената дочарам музику из различитих епоха" рекао је Војин Коцић.

Успешном концерту наших студената присуствовао је и мр Мишко Јовановић, професор допунске наставе на српском језику у Цириху.

„Одушевљен сам што сам присуствовао овом дивном догађају. Данас сам веома поносан што сам Србин и што сам могао да подржим Војина и Луку на завршном концерту, који није био само приказ њиховог залагања и труда током студија, већ овога пута то је био и приказ Србије и наше културне баштине" рекао је Мишко Јовановић.

Ова двојица младих и перспективних уметника пореклом из Србије, своју земљу су представили определивши се за теме које осликавају њихове претке и земљу из које потичу. На тај начин су допринели очувању српске традиције и културе али и упознавању странаца са нашом музиком.

 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи