Прва скупштина бечке "Просвјете"

Одбор СПКД ПРОСВЈЕТА у Аустрији је протеклих дана био изузетно активан. Приоритет је био припрема и одржавање Прве редовне Скупштине, али и појачан рад на промоцији и очувању српског језика у Аустрији.

У свечаној сали храма Васкресенија Христова у другом бечком округу је одржана Прва редовна скупштина Друштва, јавља Служба за информисање СПКД Просвјета.

Као гости су били присутни Горан Брадић, отправник послова Амбасаде Србије, Итана Павловић-Јеремић представница Конзулата, Тања Милашиновић-Мартиновић амбасадорка БиХ, Младен Филиповић, директор Представништва Републике Српске, отац Петар Пантић, архијерејски намесник за Аустрију, који је благословио скуп, као и представници партнерских организација у Бечу и Аустрији, припадници јавног живота и многи уметници и привредници.

Срђан Мијалковић, председник друштва је поднео извештај о досадашњем раду, а благајник Недељко Савић финансијски извештај.

Разрешена је досадашња управа на челу са председником, а онда је предложен и изабран њен нови састав, у коме су се осим неких досадашњих нашли и нови чланови управе. За председника друштва поново је изабран Срђан Мијалковић. Чланови нове управе су и потпредседник Жељко Гашић, секретар Гроздана Булов и заменица Марија Павловић, благајник Недељко Савић са заменицом Викторијом Ковтун, као и чланови управе Светлана Матић, Милорад Самарџија и свештеник Крстан Кнежевић.

За почасне чланове Друштва изабрани су књижевници Радослав Братић и Рајко Петров Ного, проф. Душан Јовановић, проф. Никола Асановић, дипломата Михајло Вујовић, као и академик Матија Бећковић.

На Скупштини су додељене захвалнице и повеље свима онима који су подржали рад друштва. Међу њима има пуно млађих чланова и студената, али и привредника и интелектуалаца који су позитивно утицали на слику Друштва у јавности.

Посебно тешко је пао опроштај од досадашњег секретара Зорице Вулић, као и Михајла Вујовића, утемељивача овог одбора Просвјете, чије су заслуге за досадашњи рад огромне.

Усвојени су планови о даљем раду и финансијама, а основан је и Савет Просвјете, који ће пратити и саветима помагати развој друштва у будућности.

У уметничком делу програма наступила је солисткиња Јелена Крстић, као и млади уметници Сара Николић на гитари и Богдан Лакетић на хармоници.

СКПД Просвјета Аустрија овом скупштином улази у нову фазу развоја коју би требало да  обележи квалитетнији и ефикаснији рад на свим пољима културно-просветног делања, пише у саопштењу Службе за информисање СПКД Просвјета.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи