Право на матерњи језик

Велика Конференција Срба у Аустрији одржана је 7. јуна у Бечу у организацији Савеза Срба у Аустрији. Наши сународници су донели заједничку Резолуцију у којој се истиче основно право сваке заједнице да јој се омогући образовање и информисање на свом матерњем језику, што важи и за српску етничку заједницу у Аустрији.

Велика и до сада најпосећенија Конференција Савеза Срба Аустрије окупила је Србе око заједничког циља што је био и план од почетка одржавања ових конференција на територији читаве Аустрије.

Зацртани план је остварен јер након 4 одржане конференције и великог броја предлога и пројеката које смо чули од 16. новембра до данас Срби Аустрије из свих сфера живота, клубова, заједница и организација које окупљају наше сународнике су поставили заједничку Резолуцију везану за повратак српског језика као допунске наставе у школама Аустрије за нашу децу која живе у тој земљи.

Одговор на питање шта је резултат ове Конференције и како даље, чули смо од председника Савеза Срба Аустрије Зорана Алексића.

„Они су дефинисани. Одлучили смо да направимо експертске тимове следећег месеца који ће сва мишљења, критике или похвале на ову Резолуцију коју ћемо послати јавним институцијама које се баве српским питањем, грађанима српског порекла, сакупити, анализирати и до 1. септембра поставити рок када ћемо заиста изаћи са нечим што треба да се зове директно стремљење српског народа или српске етничке групе ка овом или оном.Можемо је назвати Резолуцијом, али ћемо дотле сачекати.

Успели смо да на једном месту окупимо људе из различитих покрајина у једном ширем саставу, али за мене лично, највећи успех је што имамо младе академске грађане, академике који су подржали ово у једној својој режији, желећи да чују којим путем требамо да кренемо и да тај пут подрже.

Влада уверење да они сматрају да је ово врло добар сигнал и да ће га пренети у своје кругове, јер смо то хтели постићи. Сам чин да су се окупили председник општине и представници амбасаде Републике Србије, председник Републике Српске и предеставници клубова показују колико ми желимо да се приближимо, да на конкретан начин приближимо наше интересе и добијемо пријатеље за ту нашу ствар.

Тако да са поносом могу да кажем, да су представници политике који су овде били, од Европског парламента до представника општине отишли са задовољавајућим резултатом. Ова организација коју ја водим, Савез Срба у Аустрији, конкретно је дефинисала неке ствари и они ће о томе прочати и бићемо извештавани коректно и квалитетно", каже Зоран Алексић.

Савез Срба Аустрије је на скупу био почаствован присуством представника амбасаде Србије, амбасаде БиХ, представника српске православне цркве протојереја Петра Панића, гостију из канцеларије представништва Републике Српске на челу са Младеном Филиповићем, члановима СПКД Просвјета Беч, организације Вудс, почасног члана Савеза Срба Аустрије, представника из Салзбурга, Ђује Бећиревић Тешановић, српске организације студената из Граца и Линца, као и представницима заједница из свих покрајина Аустрије, Тирола, Штајерске, Доња и Горња Аустрија и највећих заједница српских клубова Беча.

Показало се да ће ова Резолиуција имати снагу за решавање српског језика, а то је први и најбољи корак да се наша права врате на свим нивоима која нам следују у земљи у којој су изучили високе школе многи знаменити Срби, Тесла, Доситеј, Вук...

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи