Окупљање Срба Јужне Француске у Лиону

Скупштина дијаспоре Срба Јужне Француске, која је одржана у Лиону, окупила је представнике клубова и асоцијација дијаспоре Срба из овог дела Француске. АДС Скупштина је основана као инструмент подршке дијаспори Јужне Француске непосредно после затварања Конзуларног одељења Србије у Лиону, пре четири године.

Скупштина АДС је, према речима потпредседника Спасоја Кривокапића, кровна организација и ресурсни центар за помоћ српској заједници Централне и Јужне Француске.

„Скупштина АДС окупила је клубове, представника српске Парохије Светих Кирила и Методија у Лиону, компаније и појединце представнике Срба да би заједно утицали и побољшали положај наших сународника у Јужној Француској као и да би нашим хуманим делима допринели глобалној слици Србије у свету", рекао је Кривокапић.

На скупштини је одлучено да ће АДС основати посебне тематске клубове који ће окупити различите профиле наших сународника и да је то један од правих начина да се ојачају капацитети и људски ресурси организације.

Разлог миграција наших сународника, како се на Скупштини могло чути, је индивидуалан, док је структура дијаспоре Срба различита. Неопходне су секције које би објединиле сличне људе и учиниле њихово учешће бројнијим.

Оснивање Пословног кулуба АДС је приоритет Скупштине јер је то једна од фаза пројекта "Економска сарадња Србије и Јужне Француске", који подржавају Канцеларија за дијаспору РС, Привредна Комора Србије и Амбасада Србије у Паризу.

У плану је и оснивање Омладинског клуба АДС са циљем да се млади Срби из овог дела Француске повежу са омладинским организацијама у Србији и започну програме сарадње и размене.

Усвојен је предлог о оснивању Фондације за стипендију студената српског порекла. Услове и протокол о конкурсу за средства, која ће Скупштина АДС прикупљати кампањом у септембру, биће објављени благовремено.

Састанак скупштина АДС је завршен у помен преминулог дечака српског порекла Фабијана Ристића (14) који је брутално убијен и бачен у реку Рону почетком маја месеца. Прикупљена су новчана средства чланова клубова дијаспоре и хуманих људи за помоћ породици.

На састанку је речено да српска заједница Јужне Француске саосећа са породицом Ристић из Сент Фонса и на овај начин жели да пробуди свест о солидарности међу сународницима и да покуша да учини да сва деца буду безбеднија.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи