Дани српске културе у Паризу

У Паризу су, у резиденцији амбасаде Србије, отворени Дани Србије и српске културе у Француској који ће ове године трајати месец дана. Ово је једанаести пут да је Париз домаћин ове манифестације. Гости "града светлости" су уметници из целе Француске, Београда, али и из Перуа и Италије.

Париз, град уметности и музике, и ове године, по једанаести пут, био је домаћин Дана Србије и српске културе. Програм који ће овог пута трајати готово месец дана свечано је отворен у резиденцији наше амбасаде.

На свечано отварање у резиденцији амбасадора Србије у Паризу стигли су уметници не само из Београда, већ и из целе Француске, Италије и Перуа. 

Програм је започео ансамбл Свилен конац са професором Петром Гојковићем из Париза. Изворну традиционалну српску музику у савременим аранжманима представила је певачко друштво "Прело" из Београда, а публика је упознала и наше музичаре из расејања - пијанисткињу Татјану Вратоњић која већ годинама живи и ради у Италији, а из далеког Перуа стигао је виолиниста Иван Кундичевић.

Наш бренд је лепота, па су се публици представиле и кандидаткиње јубиларног 30-ог избора за Мис из екс Југославије.

У име наших успешних спортиста публику су поздравиле Милица Мандић и Ивана Максимовић, које су нам прошле године са олимпијских игара донеле златну и бронзану медаљу.

„Велико је задовољство бити овде и бити део дугогодишње и дивне традиције“ каже олимпијска шампионка, Милица Мандић.

„Ја сам заиста очарана. Нисам раније имала прилику да дођем у Париз и заиста сам одушевљена нашом резиденцијом и људима који су уприличили овај догађај“ речи су Иване Максимовић.

На отварање Дана српске културе у Париз су, из Београда, стигли и представници Владе Републике Србије. Растко Јанковић, помоћник директора Канцеларије за сарадњу са дијаспором, сматра да су овакви сусрети веома важни за везу дијаспоре и матице, јер како је рекао ова манифестација представља нашу културу у најбољем светлу. Париз је центар, трећа дијаспора по важности, која је добро организована.

Међу гостима свечаног отварања Дана Србије у Паризу били су наши људи који живе у Француској али и њихови пријатељи, Французи, који су желели да нешто више чују и сазнају о традицији и култури Србије.

„Било је одлично. Веома ми се допала песма Тамо је Србија“ речи су др Андри Матија.

„Француско – српско пријатељство има дугу традицију. То је пријатељство које има основу у француској и светској историји. Српски народ је веома присутан у културној сфери Париза преко својих удружења“ каже Натали Кошћушко.

Ромео Милошевић, потпредседник Савеза Срба Француске је рекао да су се сви Срби из Париза одазвали овом позиву.

„Посебно ми је драго што што су и Французи дошли нас обиђу и уједно да се упознају са овим данима културе“ рекао је Милошевић.

Програм је настављен у Културном центру Србије у Паризу, концертом Ивана Кундичевића који је у далеком Перуу низ година био професор на конзерваторијуму и концерт мајстор њиховог симфонијског националног оркестра, и пијанисткиње Татјане Вратуњић, која већ дуго живи и ради у Италији.

„Сјајна је публика и сјајан је простор. Уживали смо“ каже виолиниста Кундичевић.

„Ја сам у Паризу студирала две године тако да сам овде као код куће у увек ми је задовољство да се вратим у овај град“ речи су Татјане Вратуњић.

Глумци Народног позоришта из Београда наступили су после дуго година пред нашом публиком у Паризу. Комад Мали брачни злочини Ерика Емануела Шмита био је прави избор за гостовање на које се дуго чекало.

„То је и наше додатно узбуђење зато што се радња овог комада и дешава ту у Паризу. Нама је било занимљиво да по први пут неки Шмитов комад из Србије гостује у Паризу“  речи су глумца Бориса Пинговића.

Нела Михајловић, глумица, носи сјајне утиске.

„И током представе је било задовољство играти јер је најлепше када се успостави контакт и та хемија између глумаца на сцени и публике и то смо осетили још на почетку представе. Реакције на крају су заиста дивне“.

Да је нашим људима који живе далеко од домовине овакав програм заиста потребан показао је и наступ Певачког друштва Прело из Београда. Девојке из ове етно групе које српске традиционалне песме изводе у савременим аранжманима, концерт су започеле испред Културног центра Србије у Паризу, где су изазвале одушевљење публике која је затим испунила салу нашег културног центра.

„Атмосфера је била фасцинантна. Сви смо потпуно одушевљени публиком, и по нека песма нас је дотакла, потекла је нека суза и задрхтао глас од среће што се чује и пева наша песма у Паризу“ каже за РТС Маријана Бутулија, уметнички директор Певачког друштва „Прело“.

Одзивом и реакцијом публике на Данима културе Србије у Паризу задовољни су и организатори па Петар Гојковић, председник Одбора за културу Савеза Срба у Француској и асоцијације „Балкан Омнибус“ каже:

„Искрено, ја сам презадовољан. Имамо сва четири дана изузетно посећена. Пуно је Француза, пуно Срба. Дани Србије и дани српске културе стварно могу да живе и живеће.“

Дах Србије у наш Културни центар у Паризу донела је и изложба рукотворина и презентација српских специјалитета, који је приредила Славица Лорон, која већ деценијама живи у Француској. У оквиру програма Дана Србије и српске културе у Француској причало се о ћирилици, одржана је и дечија представа, а за Дан музике испред Културног центра у Паризу представљени су и наши музичари.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи