Хуманитарне активности Мајевчанки у Швајцарској

Хуманитарно удружење жена Мајевица из Швајцарске и ове године је спровело хуманитарну акцију под називом "Мангулица 2013". Ово хуманитарно удружење постоји већ четврту годину и брине се за социјално угрожене породице на Мајевици, у Републици Српској.

Поред неколико Мајевичанки које живе у Швајцарској, у удружењу активно помажу и три Швајцаркиње, а једна од њих је позната швајцарска новинарка, Маргрит Шпрехер која је уједно и највећи донатор, јавља за Програм за дијаспору РТС Миодраг Лукић из Швајцарске.

Поред низа акција у којима је угроженим породицама поклањана храна и одећа, а у којима су учествовали заједно са Удружењем Мајевичана у Швајцарској, већ другу годину удружење Мајевчанки у Швајцарској организује ове специфичне акције које имају за циљ да се угрожена домаћинства оспособе да кроз узгој ове посебне врсте свиња помогну како себи, тако и другим домаћинствима.

Мангулица је изабрана као врло отпорна врста свиње која до 85% хране налази у природи, па је њен узгој исплатив иако на свет доноси мање прасади него увозне врсте свиња. Посебност ове врсте свиња је и у чињеници да маст мангулице садржи далеко мање холестерола него телетина или пилетина, то јест садржи позитивни холестерол који није штетан по људско здравље.

Након прошлогодишње акције у којој је поклоњено пет супрасних крмача мајевичким домаћинима, са обавезом да врате по једно женско прасе у узрасту за располод, ове године је поклоњено шест супрасних крмача под истим условима, с тим да су по три крмаче добила двојица мајевичких домаћина.

Председница удружења Милена Лукић сматра да је најбољи начин помагања људима управо овај, јер како каже, гладном не треба дати рибу да би имао за један ручак, него га научити да пеца.

Хуманитарно удружење жена Мајевица је учинило много за социјално угрожене становнике мајевичких села. Кажу када су почели са радом да су биле само три јако угрожене породице док их је данас, након три године већ 150.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи