Вече културе Републике Српске у Бечу

У оквиру програма "Представљање дела и аутора српске књижевности из Републике Српске" СПКД "Просвјета Аустрија" је протеклог викенда у Бечу организовала три књижевна сусрета. Бечкој публици представљени су књижевни ствараоци Миленко Јевђевић, Зоран Костић и проф. др Душан Певуља из Бања Луке.

У оквиру програма "Представљање дела и аутора српске књижевности из Републике Српске" СПКД "Просвјета" је протеклог викенда уприличила и организовала три књижевна сусрета у Бечу. Том приликом су своја дела бечкој јавности у КУД-у "Бамби", храму Светог Саве и храму Васкрсенија Христова представили књижевни ствараоци Миленко Јевђевић, Зоран Костић и проф. др Душан Певуља из Бања Луке, јављају организатори скупа из "Просвјете" за Програм за дијаспору РТС.

У храму Светог Саве присутне су поздравили господин Жељко Гашић, потпредседник СПКД Просвјета, Тања Милашиновић Мартиновић, амбасадорка Босне и Херцеговине и Младен Филиповић, директор привредног представништва Републике Српске у Аустрији. Осим великог броја чланова и угледних гостију, овим књижевним сусретима је присуствовао и Михајло Вујовић, војни изасланик у амбасади БиХ у Бечу.

Песник Зоран Костић је, осим своје поезије, присутнима представио и часопис "Нова Зора" и подсетио их да је његов задатак, између осталог, очување српског језика и културе чији су утемељивачи били Алекса Шантић и Јован Дучић.

Песник Миленко Јевђевић рецитујући своје песме посебно је одушевио најмлађе чланове КУД "Бамби" и рекао да су оне намењене деци, а и одраслима који то желе да буду.

Веома исцрпно предавање о настанку и очувању српског језика и културе одржао је проф. др Душан Певуља, шеф катедре славистике на Филозофском факултету у Бања Луци, подсетивши да је реформатор српског језика Вук Стефановић Караџић преобликовао ћирилицу чије је темеље поставио Сава Мркаљ. Певуља је подсетио да су и ћирилица и латиница писма која се користе у српском језику, као и екавица и ијекавица.

Душан Певуља се посебно осврнуо на БХС (скраћеницу за босански, хрватски и српски језик) који се предаје у аустријским основним школама, нагласивши да је то „бућкуриш, најгротескнији назив, против кога се треба борити науком, а не политиком у Бечу, у граду у коме је створена славистика, а при томе и србистика". Своје излагање је завршио констатацијом да се културом брани и чува национални идентитет.

На овим књижевним вечерима били присутни и Зоран Алексић, председник Савеза Срба у Аустрији и Борислав Капетановић, председник Заједнице бечких клубова, који су присутне обавестили о два врло значајна скупа која ће се одржати у јуну месецу, а тичу се питања нашег језика, образовања, културе и идентитета, као кључних за побољшање положаја наше заједнице и статуса у Аустрији.

Након конструктивних дискусија, књижевни сусрети су завршени пригодним коктелом где су присутни имали прилике да се друже, а културни послaници из Републике Српске да потписују своје књиге.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи