Конференција Срба у Аустрији

Велика Конференција Срба у Аустрији се одржава 7. јуна у Бечу у организацији Савеза Срба у Аустрији. На скупу ће бити актуелизована питања матерњег језика, образовања, културе и идентитета, као и активности које могу допринети побољшању положаја српске заједнице и статуса у Аустрији.

На дневном реду Конференције, поред закључака са претходна 3 конгреса, је представљање Резолуције Срба у Аустрији. Главне теме за дискусију су очување националног идентитета, као и активности које могу допринети квалитетнијем суживоту и разумевању у једном мултиетничком и развијеном друштву које данас и Срби, у великој мери, чине у Аустрији.

Поред саме конференције, биће представљен и рад српских организација у Аустрији путем информативног материјала, представљањем занимљивих или посебних делатности и успеха, или  самим разговорима са присутнима у току којег ће се скренути пажња на активан рад на пољу културе, заједништва и укупног развоја друштва на територији читаве Аустрије.

Ова конференција је прилика да се Срби широм Аустрије јавно изјасне о сегментима битним за успешну интеграцију и спречавање асимилације, политичку партиципацију и сарадњу са институцијама, основним правима за учење матерњег језика и очување националног идентитета, привредној сарадњи, улози цркве и матице.

Савез Срба у Аустрији је највећа кровна организација српских удружења у Аустрији, а датира од 1979. године и Удружења југословенских клубова, које је незванично било једно од координационих тела исељеничких удружења у Европи. Почетком 2000. године почело је преименовање у Савез Срба у Аустрији. У свом саставу Савез данас има 6 покрајинских заједница и 80 клубова.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи