Јубилеј Миланског едикта у Хамбургу

У Хамбургу се 1. јуна обележава јубилеј Миланског едикта у Музеју за привреду и уметност. Програм има три дела, а посвећен је биографији Константина Великог, Миланском едикту и старом Риму. Одржава се на српском и немачком језику.

Хамбургу, 1. јуна агенција D&S Books из тог града на северу Немачке организује обележавање јубилеја Миланског едикта у Музеју за привреду и уметност уз подршку Генералног конзулата Републике Србије у Хамбургу и чланова СКУД-а "Младост". Програм се одржава и на српском и немачком језику.

Значај Константина Великог за хришћансто и његови трагови од родног Ниша, преко Трира, Арла и Јорка су српско и свеевропско наслеђе. Обележавање јубилеја Миланског едикта је јединствена прилика да се представи култура и туризам Србије.

Планирана је целодневна приредба и то у три дела.

Назив првог дела програма је "Пурпур империје" - прича о старом Риму, Константину Великом и Миланском едикту, уз читање Миланског едикта на српском језику и одабраних текстова из истоимене књиге др Душка Лопандића, пропраћених ликовним приказима, а биће одржан на српском језику.

У другом делу програма предавање ће одржати др Rüschenschmidt, историчар. Он је предавач у гимназији у Lüneburgu, а одржаће предавање на тему "Константин Велики и Милански едикт" на немачком језику.

Трећи део програма је под називом Пурпур и ветрови, а представиће се римски градови на тлу Србије, родна места римских царева; "Ветровима римског царства" - једриличарска експедиција са поруком толеранције - ... Голубац, Београд, Трир, Арл, Босфор, делта Дунава, Виминациум...двојезично, и на српском и немачком језику.

Посетиоци могу видети и изложбу Антике која је у новој поставци која ће бити изложена у Музеју за уметност и привреду на дан свечаности.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи