Славка Драшковић код Срба у Словенији

Директорка Канцеларије Владе Србије за дијаспору др Славка Драшковић разговарала је с представницима српске дијаспоре у Словенији о активностима на очувању културног и националног идентитета и о положају Срба у Словенији. Она се састала са члановима културног друштва "Данило Киш" и посетила ОШ „Ливада” у Љубљани, у којој се изводи настава на српском језику.

У разговору с представницима српских друштава директорка Канцеларије је упозната с проблемима дијаспоре у Словенији који пре свега произлазе из њиховог друштвеног статуса.

„После посете дијаспори и региону и упознавања с њеним проблемима биће израђен документ који ће бити разматран у Влади Србије и бити смерница за њено деловање", изјавила је директорка.

Никола Тодоровић, делегат Скупштине дијаспоре и Срба у региону из Словеније је у свом излагању оценио да ова посета представља позитивну прекретницу у досадашњим односима између српских друштава у Словенији и институција матичне државе.

Срби у Словенији, упркос дугогодишњим захтевима, немају статус мањине по чему се разликују од Словенаца у Србији. Потешкоће у раду чланови дијаспоре осећају и због лошег материјалног статуса својих друштава која не уживају помоћ државе коју као припадници српске националне заједнице заслужују.

Током дводневневног боравка у Љубљани планиран је и састанак са председницом одбора за спољну политику и председницом парламентарне групе пријатељства Словеније и Србије у словеначком парламенту Јањом Класинц.

Др Драшковић ће се састати и са директором јавног фонда за културне делатности у словеначкој влади Игором Тершаром и државним секретаром у кабинету премијерке Словеније Тамаром Вонта.

Она ће обићи и православну цркву у Љубљани и библиотеку Михаило Пупин. Током боравка у Словенији, директорка др Славка Драшковић посетиће и Блед и том приликом ће се сусрести са директорком Завода за културу Блед.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи