Фестивал култура националних мањина у Будимпешти

Становници Будимпеште већ су навикли да им њихови суграђани, припадници националних нањина, сваког пролећа на градским улицама и трговима прикажу по неки детаљ, особен за народности којима припадају. Тај обичај је и ове године наишао на симпатије код житеља двомилионске мађарске престонице.

Од двадесет два кварта, колико их има на подручју Будимпеште, српске мањинске самоуправе су на протеклим изборима формиране у петнаестак квартова. Један од њих је и тринаести, где се сваке године одржава Фестивал култура националних мањина.

Овогодишњи мањински фестивал започео је свечаним дефилеом учесника улицама 13. кварта Будимпеште. У истој колони нашли су се тако припадници једанаест мањинских заједница, а међу њима и чланови српског културно-уметничког друштва „Табан".

"Циљ нам је да наши суграђани и сународници виде колико нас има, како живимо и да на примеран начин говоре о нама међу собом. Све народности, којих у 13. кварту има једанаест, имају прилику да прикажу део своје националне баштине и културе. Наши суграђани ће видети и чути нашу музику, наш говор, моћи ће да се упознају са нашим активностима и да се увере да смо све то успели да сачувамо. Пријатно смо изненађени што се на последњем попису становништва много више наших суграђана изјаснило о свом српском идентитету и пореклу, па смо изабрали да се на овакав начин реванширамо нашим сународницима и суграђанима, да виде ко смо. Надамо се да ћемо на тај начин убудуће добити још већу подршку с њихове стране", каже Петар Остоић, председник Српске самоуправе 13. кварта.

Српска самоуправа 13. кварта Будимпеште, која председава Округлим столом народности у овом делу града, била је овогодишњи организатор Фестивала култура националних мањина. Представницима локалних Срба, у том послу помогао је мађарски Културни центар „Атила Јожеф", са којим имају дугогодишњу сарадњу.

Наши домаћини задовољни су чињеницом да је на недавном попису становништва у Мађарској, регистровано знатно више Срба него пре десет година. Свесни су, међутим, да им та чињеница доноси и нове задатке.

"Има нас прилично много, али нажалост, нисмо у контакту са свима који су се регистровали као Срби. Желели бисмо и пуно ћемо учинити како бисмо успоставили тешњу везу са њима. Позваћемо их на наше приредбе, потражити их у интересу тога да нас буде што више, како бисмо били јачи и бољи", истиче Петар Остоић.

Мањинске самоуправе су се и ове године потрудиле да на својим штандовима представе детаље по којима их већинско становништво познаје, али и да суграђане упознају са оним садржајима својих култура које до сада на овом месту нису имали прилике да виде.

Тако је Културни и документациони центар Срба у Мађарској, уз помоћ Амбасаде Србије у Будимпешти, на српском штанду организовао изложбу фотографија које говоре о лепотама планине Таре и животу њених становника. Ову поставку представио је Милан Ђурић, директор Центра.

За то време, на сцени су се низале фолклорне кореографије свих једанаест народности. Српско културно-уметничко друштво „Табан" из Будимпеште, које ускоро слави 20. рођендан, публици се представило сплетом народних игара из Србије. Посетиоци су, уз звуке гајди, имали прилику да се увере и у то да оне нису само шкотски, већ и српски традиционални народни инструмент.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи