Крушедолска звона 2013.

Асоцијација избјегличких и других удружења Срба из Хрватске са Завичајним удружењем Славонија из Инђије организује 25. маја традиционалну манифестацију 7. Крајишки црквено - народни свесрпски сабор код манастира Крушедол на Фрушкој гори. Осим избеглих и прогнаних Срба из Хрватске и БиХ, очекује се долазак сународника из земаља у региону, дијаспоре и Србије.

У манастирској цркви литургију и парастос за све Србе који су погинули и нестали током XX вијека служиће владика сремски Василије са свештенством сремске епархије, јавља за Програм за дијаспору РТС Милојко Будимир, председник Асоцијације избјегличких удружења.

Испред манастира одржаће се пригодан културно - уметнички програм који представља смотру духа и народног стваралаштва изворних мушких и женских певачких група и културно-уметничких друштава која чувају и његују обичаје, фолклор и традицију завичаја. Крушедолску беседу говориће научни сарадник на Балканолошком институту др Чедомир Антић.

Овогодишње окупљање има посебан значај с обзиром да је ова година вишеструко јубиларна. Навршава се 1700 година од Миланског едикта, 900 година од рођења Стефана Немање, родоначелника српских земаља Зете и Рашке, 300 година од оснивања Карловачке митрополије и 200 година од рођења Петра Другог Петровића Његоша.

Намера организатора је да ово саборовање прерасте у Свесрпски сабор како би показали заједништво и сачували сећање на завичај и богату српску историју.

На овогодишњи Сабор осим избеглих и прогнаних Срба из Хрватске и БиХ и њихових пријатеља из Србије, очекује се долазак сународника из земаља у региону као и из дијаспоре.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи