Колунџија одржао концерт у Лисабону

Српски виолиниста Јован Колунџија одржао је 19. маја концерт у најпознатијој катедрали у Лисабону, великој цркви манастира Св. Јеронима. На репертоару су била дела за соло виолину Јохана Себастијана Баха.

Наш виолиниста Јован Колунџија одржао је 19. маја концерт у најпознатијој катедрали у Лисабону, великој цркви манастира Св. Јеронима, простору који је један од главних симбола Португала и који угошћава највеће светске звезде класичне музичке сцене.

Маестро Колунџија је на концерту извео Сонату бр. 1 у г-молу и Партиту бр. 2 у д-молу (за соло виолину) Јохана Себастијана Баха.

На позив Мирка Стефановића, амбасадора Републике Србије у Португалу, Јован Колунџија је 15. фебруара ове године, поводом обележавања нашег празника - Дана државности, одржао концерт у чувеном здању лисабонске Палате Фож, а овај наступ су испратиле изузетне критике и овације публике. Желећи да понови овај врхунски музички догађај који на најбољи начин презентује српску културну сцену, амбасада Републике Србије је организовала нови сусрет маестра Колунџије и лисабонске публике, у простору катедрале која је већ вековима престижни историјски и уметнички простор главног града Португала.

Присуствовали су бројни представници уметничке елите, угледне званице из света привреде и политике и припадници дипломатског кора.

Манастир Св. Јеронима је једна од главних туристичких атракција Лисабона, плени раскошним фасадама и ентеријером. Градњу манастира је у 16. веку започео један од најпознатијих португласких краљева Мануел И, а простор је под заштитом Унеска. У великој катердрали су сахрањени Васко да Гама и сви португалски краљеви, а за новију историју катедрала је важна као место где је 2007. године потписан чувени Лисабонски уговор, са којим је започела обнова Европске уније.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи