Светска премијера Рингишпила Ане Соколовић

У Националном уметничком центру у престоници Канаде изведена је светска премијера композиције "Рингишпил", чији је аутор најуспешнија српска уметница нове исељеничке генерације у тој земљи Ана Соколовић. Парламент једине канадске франкофоне провинције прогласио је композиторку пореклом из Србије "националним благом Квебека".

"Рингишпил" је прва у серији од три специјалне композиције које ће Ана Соколовић компоновати за Национални уметнички центар у Отави. То необично, 15-минутно музичко дело настало је као резултат признања и награде Националног уметничког центра од 75.000 долара која је Ани Соколовић уручена крајем 2009. године.

У великој сали НАЦ-а "Рингишпил" се "окретао" две вечери, у среду и четвртак, као уводни део троделног концерта којим је дириговао добитник међународних диригентских награда Аинарс Рубикис из Латвије (Летоније), а на коме су изведена и дела Бетовена и Шуберта.

Уочи извођења Ана Соколовић је о својој композицији говорила преко видео-бима на енглеском и француском језику, рекавши да је "Рингишпил" "музика за одрасле који су деца у срцу".

"Композиција је инспирисана разним "аспектима" речи рингишпил, па и језичким. Трагала сам за њеним пореклом у српском језику и закључила да је доспела из Аустрије пошто је немачки термин карусел. Кад изговоримо ту реч мислимо на детињство, на шећерну вуну, на безбрижност, али и на механику јер је и сам рингишпил механичка направа", појаснила је Соколовићева.

Објашњавајући свој креативни поступак, композиторка је навела да је "желела да истакне извођачке технике које се не уче у класичним музичким школама, па тако гудачи понекад ударају жице рукама, а гудачи дувају без притискања клапни".

Ана Соколовић освојила је све најзначајније канадске награде, а током 2011. године године приређен јој је омаж извођењем њених дела широм Канаде са 200 догађаја, од концерата у најелитнијим дворанама, до школских програма и стрипа о њеном животу.

Парламент једине канадске франкофоне провинције прогласио је ту композиторку пореклом из Србије "националним благом Квебека".

Њена опера "Свадба" изведена је на прошлогодишњем Бемусу, а после две деценије стварања добила је и прву наруџбину из завичаја - компоноваће увертиру која ће бити изведена 15. новембра за 90. годишњицу Београдске филхармоније.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи