Тесла осветљава Оф Бродвеј

Фасцинирана животом и креацијама Николе Тесле, српска редитељка Сања Бештић, удружила се са енглеском списатељицом Шери Грауберт, како би заједно испричале причу о Теслином животу. Њихов нови заједнички комад „Тесла“ осветлиће Оф Бродвеј и премијерно се представити америчкој публици 24. маја у „Театру 80“.

Како се ове године навршава 70 година од смрти Николе Тесле, Сања Бештић је нашла идеално време да осветли његов живот.

У позоришној представи "Тесла", публика ће бити поведена путем неограничене маште Николе Тесле у позним годинама његовог живота. Тесла је суочен са смрћу и пролази кроз кључне моменте у свом животу у Њујорку од када је емигрирао па до момента спознаје краја. Комад прати и видео запис Теслиног протока мисли и анализе мозга у датим оклоностима.

Улогу Николе Тесле игра Џејмс Ли Тејлор, енглески глумац, који живи и ради у Њујорку. Тејлор, који је дипломирао на познатом "Ли Стразбер" Институту за позориште и филм, узбуђен је што ће дочарати тако познату историјску личност.

"Почаствован сам могућношћу да оживим Николу Теслу на сцени у граду који је обожавао и у ком је последњи пут удахнуо и издахнуо" каже Џејмс Ли Тејлор. "Ово је највећи изазов у мојој каријери. Најтежи уједно. Имао сам среће да ми се укаже поверење и додели улога."

Жељко Џек Димић, пореклом из бивше Југославије, придружиће се Тејлору играјући старог Теслу.

"Радити на лику и бавити се животом и карактером Николе Тесле је прича за себе. Обавеза која нема радно време.То је стално и свакодневно "дружење" са својом улогом, и за време проба и ван њих. Што више сазнаш о његовом животу, схватиш колико си мало знао."

"Његова открића, мисли, начин на који је комуницирао са људима, какав акценат је имао на енглеском језику или дијалекат на матерњем, како је ходао, јео, седео у својој чувеној столици данима и ноћима у својој лабораторији и хотелској соби, како се дружио са голубовима, како се одевао, носио штап, шешир и своје беле рукавице, само су неки од детаља које морам да сазнам, и на крају и одиграм на сцени у лику овог великог човека" каже Жељко Димић.

У представи такође игра и Лука Мијатовић који тумачи четири, улоге између осталих и Краља Петра Другог.

Млад и перспективан глумац српског порекла са шпанским утицајем, син чувеног фудбалера Предрага Мијатовић, изабрао је да се сам отисне у Њујорк и без помоћи родитеља потражи своје место под сунцем. Као део глумачке екипе у представи "Тесла" на Оф Бродвеју за српске медије изјављује:

"Сматрам да имамо посебну прилику, али и озбиљну одговорност, да информишемо америчку популацију о Теслином животу и раду. Пре свега јер су људи у Америци заиста у заблуди када је у питању чињеница да Тесли дугују комфор живота који живе. Имамо прилику да их барем мало разуверимо кад је однос Едисон - Тесла у питању и дамо им историјске информације које они не уче у школи. И све то кроз уметност".

Лука Мијатовић још додаје:

"Имам привилегију да будем део преталентоване екипе - Сања Бештић редитељ, је толико пасионирана пројектом, радити уз њу је феноменално искуство. Додатно смо инспирисани чињеницом да је рад на пројекту и промоција живота и важности Николе Тесле ствар националног идентитета".

У улози Едисона појављује се Том Кападона, Ентони Геурино игра Марк Твејна и Марконија, Алесандро Кола игра Вестингхауса, Адам Пагдон игра Џеј Пи Моргана, док Саманта Слејтер тумачи улоге Мери Едисон и Кетрин Џонсон.

Улазећи свим срцем у овај пројекат, Сања Бештић номинована је од стране "Тесла научне фондације" у Њујорку за Tesla Spirit Award награду, а овај пројекат стекао је подршку Клуба Николе Тесле, Клуба проналазача Николе Тесле у Америци, генералног конзула Мирјане Живковић, као и Конзулата Републике Србије у Њујорку, заменика директора Канцеларије за сарадњу са са дијаспором и Србима у региону Растка Јанковића, као и Вука Јеремића, председника Генералне скупштине Уједињених Нација. 

Премијера "Тесле" на Оф Бродвеју је 24. маја од 20 сати у "Театру 80".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи