Отворена четврта конференција медицинске дијаспоре

Четврта конференција српске медицинске дијаспоре почела је у петак у хотелу "Метропол", а скупу присуствује више од 80 српских лекара који раде широм света. Током трајања конференције предавања на многобројне теме из савремене медицине одржаће 44 страна и 22 домаћа предавача.

Четврта Конференција српске медицинске дијаспоре, на којој учествује више од 80 лекара из земље и иностранства, свечано је отворена у петак у хотелу "Метропол" у Београду.

Министарка здравља Славица Ђукић Дејановић истакла је на отварању скупа да ће захваљујући принцези Катарини ово прерасти у традиционално окупљање. Она је навела да је скуп изузетно значајан и прилика да лекари међусобно размене искуства, пренесу једни другима проблеме и изазове са којима се суочавају.

Учеснике скупа је поздравио и принц Александар Карађорђевић који је рекао да је поносан на супругу и њену Фондацију што четврту годину за редом организују ову конференцију и што српски лекари из иностранства, али и у нашој земљи показују за њега све веће интересовање.

Директорка Канцеларије за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, Славка Драшковић, нагласила је да у свету има више од 10.000 лекара који су на разним специјализацијама или развијају своје каријере у светски познатим болницама.

Она је додала да је посебно радује велики одзив лекара из Канаде и Америке да је то добар основ за умрежавање и размену различитих пракси и струковну сарадњу.

Драшковић је истакла хуманитарни рад наших лекара из дијаспоре, дајући пример Српско-америчког медицинског удружења САМА, које од 2009. прикупља донације за помоћ српским болницама.

Конференција се одржава у организацији Фондације принцезе Катарине, а у сарадњи са Министарством здравља и Министарством спољних послова Републике Србије, Канцеларијом за сарадњу са дијаспором и Србима у региону.

У организацији скупа учествовали су медицински факултети Универзитета у Београду и Универзитета у Новом Саду, Српско лекарско друштво, Светска здравствена организација и медицински одбори Лајфлајн хуманитарне организације из Чикага и Канаде. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи