Најбољи у Европи и свету

Оркестар хармоника АКУД „Соња Маринковић“ и Музичке школе „Исидор Бајић“ из Новог Сада освојио је Европу а потом постао и светски првак. Најновије титуле донете су из Пуле са 38. Међународних сусрета хармонике и из Инсбрука са 11. Светског музичког фестивала.

Најновији успех Оркестра хармоника АКУД „Соња Маринковић" остварен је у Пули на 38. Међународном сусрету хармонике који је одржан од 24. до 27. априла ове године.

На овом престижном такмичењу које има традицију дугу преко 30 година, оркестар се такмичио у најстаријој категорији где се представио композицијама различитог стила и и из различитих епоха.

Еминентни жири овог фестивала, састављен од композитора, педагога, пијаниста, диригената светског реномеа, прогласио је оркестар апсолутним победником категорије и апсолутним победником такмичења, наградивши га пехаром за 1. место у својој категорији, Купом града Пуле у трајном власништву - као апсолутном победнику, прелазним Купом града Пуле.

Након овог европског одличја, ансамбл је боравио у Инсбруку, на 11-том World Music Festival-у који је одржан од 9. до 12. маја. Фестивал се одвија сваке треће године.

У најтежој и најзахтевнијој категорији у конкуренцији 33 оркестра, oркестар је освојио 48.8 од могућих 50 бодова, што је најбоље оцењен оркестар од 210 учесника који су дошли на такмичење.

Програм изведен на такмичењу у Инсбруку, сачињен од композиција домаћих аутора, испраћен је овацијама публике која је скандирала на ногама.

У историји World Music Festival-а оркестар АКУД-а „Соње Маринковић" је први страни ансамбл који је победио а да није са немачког говорног подручја.

На следећем, 12. World Music Festival-у новосадски Оркестар хармоника ће одржати гала концерт у дворани конгресног центра у Инсбруку.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи