Мајски сусрети писаца дијаспоре

У највећем граду немачке покрајине Хесен, Франкфурту, посленици српске писане речи и културе састали су се по 19. пут, на традиционалним Мајским сусретима писаца дијаспоре. Домаћин овогодишњих сусрета било је франкфуртско Удружење писаца "Седмица", иначе огранак Удружења књижевника Србије.

На обали Мајне, посленици српске писане речи и културе састали су се по 19. пут, на традиционалним Мајским сусретима писаца дијаспоре.

Позиву Удружења писаца "Седмица", које у Франкфурту делује као огранак Удружења књижевника Србије, одазвало се неколико десетина књижевника, углавном песника, из готово целе Немачке и околних земаља. Била је то прилика да љубитељима ове врсте уметности представе своје најновије стваралаштво.

Љубиша Симић, председник Удружења писаца "Седмица" из Франкфурта, каже да су идеја и циљ Мајских сусрета писаца дијаспоре очување српске писане речи и матерњег језика, националног идентитета и културе Срба на свим просторима на којима живи српски народ и где постоји српска писана реч.

- Овогодишњи сусрети остаће запамћени по томе што песничка награда "Златни Орфеј" већ други пут одлази у Будимпешту - каже Симић.

У оквиру Мајске песничке ноћи, централног програма ове манифестације, низали су се стихови песника који, иако хиљадама километара удаљени од своје матице, и даље истрајно негују нашу писану реч.

Ружа Мијовић-Шорић, песникиња из Франкфурта, каже да се Немци веома много залажу за интеграцију странаца.

- Мислим да ниједан народ није тако добро интегрисан у Немачкој као ми Срби, што се језика и свега осталог тиче. Прилагођавамо се успешно, али је наш циљ да се не асимилујемо, да останемо оно што јесмо, да сачувамо своју ћирилицу, свој језик и културу - каже Ружа Мијовић-Шорић.

Исто мишљење има и њен колега Љубиша Симић.

- Ако не одржавамо контакт са матицом, не можемо очувати језик у мери у којој је потребно. Јер, без обзира на то колико га ми чували, језик трпи разне промене под утицајем средине - речи су Љубише Симића.

Списатељица Славица Мастикоса из Београда, гошћа Мајских сусрета писаца дијаспоре, подсећа на леп обичај који је установљен пре више година.

- Наши сусрети се углавном своде на октобарске и мајске скупове. Ми из матице долазимо у Франкфурт на Сајам књига, а две недеље касније писци из Немачке и других делова дијаспоре долазе у Београд, када се код нас одржава Међународни сајам књига - каже Мастикоса.

Од прошле године, на сусретима писаца дијаспоре учествују и српски уметници из Мађарске, окупљени око Удружења "Круг". Захваљујући сарадњи те организације и Удружења писаца "Седмица" из Немачке, песници и сликари из Будимпеште и Франкфурта увелико граде мостове дугорочне сарадње на ширем уметничком плану.

На завршној свечаности Мајских сусрета, ауторима најуспелијих песничких остварења додељена су традиционална признања. Истог дана отворена је самостална изложба радова академског сликара из Будимпеште, Милана Ђурића, у организацији Удружења ликовних уметника Франкфурта.
 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи