О Тесли на Оксфорду и Кембриџу

У низу предавања и пројеката који свету приближавају лик и дело Николе Тесле, председавајући УНЕСКО клуба на Сорбони, Александар Протић, недавно се обратио и студентима Универзитета у Кембриџу. Протићев пројекат “Сећање на Теслу” из 2009. године ускоро ће укључити и Универзитет Колумбија у Њујорку.

У јануару 2012, Александар Протић, председник УНЕСКО клуба Универзитета Сорбона и директор међународног пројекта "Сећање на Теслу", на позив декана најстаријег колеџа универзитета Оксфорд, одржао је предавање на тему Тесле и његовог значаја за цивилизацију.

После Оксфорда, почетком маја 2013. године, уследило је и предавање на Кембриџу, на Волфсон колеџу. Ово предавање помогла је и управа организације ЦУРС Универзитета Кембриџ (Cambridge University Russian Society).

Поред предавања о Тесли, Протић се неколико пута сусрео са сер Пол Џаџом (оснивачем најбољег светског бизнис факултета и старешином града Лондона), као и са управником универзитета Кембриџ и са српским студентима и запосленима на том универзитету.

Протић је такође присуствовао великом скупу на Тринити Колеџу, који је 2. маја окупио српске студенте и запослене на Кембриџу, као и представнике домаће и енглеске привреде. Овом скупу, који су организовали Пеxим фондација и Српско-британска привредна комора, присуствовали су државни секретар Ненад Боровчанин, као и амбасадор Велике Британије у Србији, Мајкл Давенпорт.

До сада су предавања о Тесли одржана студентима са преко 50 факултета из различитих земаља, али и пред значајним научницима, политичарима и другим функционерима.

Почетком 2013. Протић је са студентима најбољег технолошког факултета, америчког МИТ, основао при том факултету "Тесла иницијативу", која је добила подршку високих америчких представника за науку и образовање. Тренутно се пројекат шири и на Универзитет Колумбија у Њујорку где се сарадник пројекта, индијац Ајинка Сате, бори да пројекат "Сећање на Теслу" преслика и на њујоршки универзитет.
 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи