Европска смотра српског фолклора

Од 17. до 19. маја Ниш ће бити домаћин 18. Европске смотре српског фолклора дијаспоре и Срба у региону. Смотра је врста генералне пробе за манифестације током градске славе Светог цара Константина и царице Јелене од 1. до 3. јуна, као и централне прославе - 17 векова Миланског едикта.

Фолклорна уметност српске омладине која није из матице биће представљена на 18. Европској смотри фолклора српске дијаспоре и Срба у региону, која се ове године одржава у Нишу.

Млади фолклорци српског порекла који живе у Европи представиће традицију и фолклорну уметност у хали "Чаир" где ће се такмичити 18. маја, а 19. маја најбољи ће бити награђени.

„Константинов град“ ће угостити око 2.000 играча из педесетак европских ансамбала. Највише ансамбала, чак 16, доћи ће из Немачке, затим њих 10 из Аустрије, 9 из Швајцарске, 7 из Словеније, а учествоваће и српски фолклорци из Француске, Црне Горе, Републике Српске, Румуније и Шведске.

Ансамбли, који у дијаспори негују традицију и фолклор земље из које потичу, за учешће на смотри квалификовали су се на такмичењима у својим земљама.

Смотра се сваке године одржава у другом граду или држави, а њен прошлогодињи домаћин био је град Чачак. Прва смотра је одржана 1996. године у Синделфингену, у Немачкој.

Овoгодишњу манифестацију организују Савет Европске смотре, Студентски културни центар Ниш, Фолклорни ансамбл "Оро" и Туристичка организација Ниша под покровитељством града.

18. Европска смотра српског фолклора младих из дијаспоре уврштена je у званични програм обележавања јединственог и великог јубилеја - 1.700 година од доношења Миланског едикта, који је 313. године нове ере потписао римски цар Константин Велики рођен у древном Наисусу, данашњем Нишу.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи