На путу до сопствене собе

Књигу о женама које су из различитих крајева Југославије емигрирале у Словенију, двадесет прича о "хероинама и победницама свог живота" уредила је проф. Милица Антић Габер са Филозофског факултета у Љубљани.

Књига "На путу до сопствене собе", коју је уредила проф. Милица Антић Габер бави се животима жена које су мигрирале у Словенију из различитих крајева бивше Југославије. Недавно је представљена у Београду, у галерији "Артгет".

Антић Габер је рекла да је идеја књиге, била да се поруше стереотипи о мигрантима који се тамо доживљавају као слабо образовани, некултурни радници из руралних средина.

„Желела сам да покажем да су у Словенију дошли и високо образовани људи и људи другачије културни, али и жене", рекла је Антић Габер и додала да је књига имала велику медијску пажњу захваљујући томе што се појавила дан после избора на којима је победио Зоран Јанковић, пореклом из Србије.

Његова победа изазвала је у неким деловима дотадашње власти коментаре да су на изборе изашли људи у тренеркама који говоре српски, па је самим тим и промоција књиге о мигранткињама наишла на велику пажњу јавности, објаснила је Антић Габер која је редовна професорка Филозофског факултета у Љубљани.

Књига доноси 20 прича жена које су мигрирале у Словенију. Приче и искуства жена "које су хероине и победнице свог живота" у многочему се разликују, али им је заједничко што нису биле пасивне сапутнице својих мужева, већ иницијаторке миграционих кретања и касније активне учеснице у животу земље у коју су дошле.

Антић Габер је појаснила да је "књига написана као говор", односно да се тежило очувању речи и израза које те жене користе, а који нису словеначки.

Према њеним речима, инспирацију за књигу нашла је у серији књига о женама у Војводини, које је са својим сарадницама урадила проф. Свенка Савић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи