Фејсбук извињење Србима

На налогу "Гертов свет" написано је извињење Србима поводом недавно изречених увреда на шведском Радију 1. "Срби Брејвици, свиње и ретардирани" су "примедбе на рачун Срба" стоји у извињењу на фејсбуку које је шведски радио водитељ упутио Србима. Aмбасада Србије и удружења Срба у Шведској упутили протестна писма стокхолмском Радију 1.

Шведски радио водитељ Герт Филкинг извинио се Србима због увреда да су сви "Срби Брејвици, свиње и ретардирани". Извињење је написано на Фејсбук страници која је посвећена радио емисији "Гертов свет".

"Ову седмицу почињемо тако што се Герт извињава свим Србима због примедби на њихов рачун у емисији о Брејвику 17. априла", написано је на Фејсбук страници.

Филкинг је 17. априла у својој емисији прокоментарисао како је "свет пун оваквих Брејвика, а затим изрекао низ увреда на рачун Срба.

"Ухватили смо и многе друге, ухватили смо оне Србе који су се понашали као проклете свиње, који су побили више стотина хиљада људи и протерали више милиона људи, њих смо ухватили. Мислиш ли да их Срби осуђују? Не, Срби их величају као хероје. Ко су онда психопате? Да ли је онда већи део српског народа ретардиран? Или су ретардирани само они који су осуђени за ратне злочине?".

Удружења Срба у Шведској и наша амбасада поручују да извињење треба да изрази јавно, у својој емисији на стокхолмском Радију 1. Организације припадника наше дијаспоре у Шведској најављују тужбу, без обзира на то да ли ће Филкинг изрећи извињење у етар.

Иначе, у Шведској живи око 300 000 људи српског порекла.

Амбасадор Србије у Шведској др Душан Црногорчевић, по сазнањима београдског Преса упутио је писма главном и одговорном уреднику и директору компаније у чијем је власништву станица Радио 1. У тим писмима изразио је разочарање, али и изненађење таквим опхођењем и оптужбама против једног народа.

Јеремија Исаковић, секретар Савеза Срба у Шведској наглашава да су и они упутили протестна писма и да траже јавно извињење.

"Ово је превршило сваку меру. Ставити на Фејсбук извињење које ће видети само 500 људи нама ништа не значи", наводи Исаковићеве речи Прес.

Дарко Мишић, председник Српске омладинске организације у Шведској тврди да ће без обзира на то да ли ће се Филкинг извинити јавно или не, наша дијаспора поднети тужбу због говора мржње, и то највероватније до краја недеље.

Жељко Рудаковић, председник Удружења Срба у Малмеу подсећа да се деведесетих година могло доживети све и свашта, али да нешто овакво не памти.

Андреј Фајгељ из Међународне иницијативе за праћење антисрбизма објашњава да је говор мржње по шведском закону кривично дело, те да никако не треба одустати од тужбе.
"Замислите само шта би било да је неко тако нешто рекао у Србији. Ако се извини, то је доказ да је Шведска онаква држава каквом је сви ми Срби познајемо, озбиљна и са јаком демократском традицијом", рекао је Фајгељ.

У Mеђународној иницијативи за праћење антисрбизма се надају да ће се поновити ситуација кад је од шпанске телевизије стигло извињење, такође за говор мржње.

Миодраг Крљић, из Савеза Срба у Шведској напомиње да Филкингу није први пут да прави скандале и да је" миноран лик", али неодгојено биће које само покушава да подигне популарност.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи