Бојовић на врху, Србија у срцу

Бранко Бојовић, пластични хирург Медицинског центра Универзитета у Мариленду, био је део петочланог тима лекара који су недавно успешно извели најсложенију трансплантацију лица на свету. Рођен је и школовао се у Сједињеним државама, недостају му храна и лепота Србије и нада се да ће га професионални планови довести у Србију.

У Балтимору, у америчкој савезној држави Мериленд обављена је најсложенија и најкомпликованија трансплантација читавог лица. Тридесетседмогодишњи Ричард Ли Норис, који је због рањавања пре 15 година изгубио лице са којим је рођен, добио је потпуно нов лични опис. Трансплантацију је урадио петочлани тим хирурга Медицинског центра Универзитета у Мериленду. Међу њима је био и доктор српског порекла Бранко Бојовић.

Операција која је означила светски преседан у домену пластичне и реконструктивне хирургије, за Ричарда Нориса значила је почетак новог живота. Радикалној трансформацији лица, претходио је захват дуг 36 сати.

„То је била баш тешка операција. Ми смо на њему радили близу 20 сати да би припремили лице. Све ситнице које треба да видиш, да сачуваш, нерве, мишиће да извадимо. Још је у болници, добро се опоравља сада, нема много болова, почео је да се брије, да пере зубе", рекао је Бојовић.

С оне стране Атлантика, клиника у Мериленду у самом је врху у домену пластичне и реконструктивне хирургије - Бранко Бојовић и његов тим свакодневно раде најкомпликованије захвате.

„Ми смо специјалисти за баш тешке операције. Око осам до девет хиљада људи годишње долази код нас. У доброј смо позицији, јер имамо пацијенте који сваки дан долазе код нас. Радимо између 60 и 80 сати недељно", објаснио је Бојовић у изјави за РТС.

Бојовић је београдским медијима рекао да је још као тинејџер одлучио да постане доктор. Рођен је 1976. у Сједињеним Америчким Државама у Лакавани, градићу близу Бафала. Мајка му је пореклом Личанка, а отац Црногорац из Никшића.

Хармоника и српска музика су део његове свакодневице, обожава српско коло, а био је и гост Сабора хармонике у Сокобањи, 2009. године.

"Свирам од своје 12. године скоро сваки дан када дођем са посла, то је нека врста терапије после напорног дана" изјавио је Бојовић.

„Недостају ми храна и лепота Србије. Волим печење, ћевапчиће, бурек, кајмак, рибљу чорбу, кисело млеко и другу српску храну коју је тешко наћи у САД. Волим да возим кроз природу, нарочито кроз Шумадију. Нисам ожењен, али сад кад сам завршио школовање, надам се да ћу имати могућност да се и на том плану остварим у блиској будућности", рекао је Бранко Бојовић.

Његови даљи професионални планови усмерени су ка Србији. Била би му, каже, част да помогне нашим болницама и хирурзима који поседују фантастично теоријско знање, али којима, нажалост, недостају неопходна медицинска опрема и друга средства.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи