Представништво ПКС-а у Загребу

Привредна комора Србије 18. априла отвaрa представништво у Загребу. Циљ је унапређење економске сарадње две земље. Хрватска је Србији девети извозни, а дванаести увозни партнер.

Привредна комора Србије (ПКС) 18. априла свечано отвара представништво у Хрватској у Загребу.

Циљ је унапређење економске сарадње две земље, а како је најављено из ПКС, церемонији ће присуствовати председници привредних комора и привредници две државе као и представници амбасаде Србије у Хрватској.

Представништво ПКС у Београду делује већ више година.

Према подацима ПКС, укупна робна размена Србије и Хрватске у 2011. је износила 933,6 милиона долара, за 26,7 одсто више него годину дана раније.

Српски извоз у Хрватску лане је вредео 466,4 милиона долара и за 52 процента је већи него 2010, док је увоз повећан за 8,8 одсто и износио је 467,2 милиона долара.

Хрватска је Србији девети извозни, а 12. увозни партнер.

Србија највише у Хрватску извози метал и производе од метала, пољопривредно-прехрамбене производе, машине и друге уређаје, хемијске производе, гуму, пластику, папир, електричну енергију, намештај.

У Србију се из Хрватске највише увозе хемијски и пољопривредно-прехрамбени производи, метал и производи од метала, цигарете, конзерве...

Дренислав Жекић, директор представништва ПКС у Загребу рекао је да спољнотрговинска размена Србије и Хрватске може бити много већа од милијарду долара, јер постоји велики простор за унапређење сарадње две земље у готово свим привредним гранама.

Директор Жекић је казао како су значајне и могућности за заједнички наступ Србије и Хрватске на тржиштима трећих земаља, посебно у арапском свету, што отвара велике шансе за унапређење привредног потенцијала обе државе.

Жекић је приметио да ће 2013. Хрватска постати чланица Европске уније (ЕУ), па ће за све српске фирме које наступају на тржишту суседне државе то бити велико, отворено, европско заједничко тржиште, док Србија за Хрватску остаје чланица Зоне слободне трговине у Централној Европи (ЦЕФТА) са другачијим условима привређивања.

"Србија има потписане трговинске уговоре са Русијом, са делом арапских земаља. То је уједно и прилика да и хрватске и српске фирме заједнички наступају на тим тржиштима и остваре много веће ефекте, него што то могу у овом тренутку идући самостално", сматра Жекић.

Жекић сматра и да ће по уласку Хрватске у ЕУ, српска привреда која долази на тржиште те земље имати низ користи.

Жекић је казао да више од 200 хрватских фирми делује у Србији.

Са друге стране, мало српских фирми директно послује у Хрватској па је један од циљева представништва ПКС у Хрватској да буде повећано њихово присуство на тржишу те земље.

У Србији послују хрватске компаније: "Агрокор", "Нексе група", "ДИВ", "Кроација осигурање", "Пан", "Атлантик група","Дукат", "Виндија", "ТДР", "Бадел 1862.", "Цедевита", "Краш", "Подравка", "Кончар електроиндустрија", "Белупо", "Ина", "Вартекс" и "Конструктор-инжењеринг".

У Хрватској послују српске компаније: "Галеб група" "А&С Унион", "Јухор-еxпорт", "Таркет траде", "Саол" ,"Металац-промометал", "Комтрејд", "Фриготерма-фриго Жика","Енмон", "Латона текстил", "Јасмил", "Свислајон" и "Тесла штедна банка".

"Остварили смо доста контаката са привредницима из Хрватске који су заинтересовани за повезивање са српском привредом и обрнуто. Постоји капитал из Србије којем је интерес да дође и у Хрватску и на европско тржиште", нагласио је Жекић.

Према Жекићу, нова хрватска влада је знатно отворенија за страна улагања, укључујући и инвестиције из Србије.

"Мислим да су створени и друштвени и политички и економски услови да то буде много једноставније", додао је директор представништва ПКС у Загребу Жекић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи