Медији дијаспоре: удар глобалне кризе

Сарадња државе Србије, Јавног сервиса Србије и медија дијаспоре у основи је очувања српског идентитета у дијаспори. Новинарска удружења у матици могу да допринесу професионализацији медија дијаспоре истакнуто је на Конференцији медија дијаспоре.

Србија, медији у земљи, дијаспори и региону заједнички треба да раде на побољшању имиџа Србије у свету, што би допринело и бољој политичкој позицији земље, али и атрактивности привредног амбијента за стране инвеститоре, поручио је Срђан Срећковић, министар вера и дијаспоре на отварању дводневне Конференције медија дијаспоре и Срба из региона.

"Циљ је да кроз садржајнију информисаност сваки припадник дијаспоре и сваки Србин у региону схвати своју улогу амбасадора и доброг представника Србије и да свако од њих међу колегама, пријатељима и званичницима држава у којима живе доприносе побољшању нашег имиџа, да се нико и нигде више не постиди да каже да је пореклом из Србије", истакао је Срећковић на Конференцији медија дијаспоре и Срба у региону.

Подсећајући да су први српски часописи настали управо у дијаспори, Срећковић је нагласио да медији треба да настоје да чувају, јачају и развијају национални, језички, верски, културни и духовни идентитет међу скоро четири милиона људи који живе у дијаспори, јер је то, "немерљиво богатство".

"Кључна порука медија у дијаспори нашим људима мора бити: пуна интеграција - да, асимилација - не. Спречавање асимилације се подстиже неговањем блиских односа са матицом и јачањем свести о пореклу, култури и традицији у чему огромну улогу имају управо медији у дијаспори".

Срећковић је додао да се захваљујући Министарству вера и дијаспоре јавни сервис РТС-а после 20 година паузе емитује и за подручије САД, Канаде и Аустралије, а не само Европе и апеловао на медије из Србије да када год могу, уколико тиме није угрожен њихов комерцијални интерес, бесплатно или уз симболичну накнаду уступају медијима из дијаспоре материјале.

Славомир Гвозденовић, председник Скупштине дијаспоре и Срба у региону нагласио је да Срби у дијаспори и медији треба да доприносе да се слика о матици побољша и изразио наду да ће медији из дијаспоре и региона наставити сарадњу са медијима из Србије, пре свега око преузимања информација из матице.

Љиљана Смајловић, председница УНС-а је навела да је то удружење кућа и новинара из дијаспоре и да ће им помоћи колико буде могло, а Сенка Влатковић-Одавић из НУНС-а да су и медији у дијаспори пред изазовом као и медији у Србији услед кризе и нових технологија.

РТС као јавни сервис дијаспоре и Срба у региону

Након свечаног отварања Конференције у Прес центру УНС-а одржана је панел дискусија "РТС као јавни сервис дијаспоре и Срба у региону" на којој су  учествовали Миодраг Јакшић, државни секретар у Министарству вера и дијаспоре, др Татјана Ћитић, уредница Дигиталног и Сателитског програма РТС-а, Зоран Миликић, помоћник директора Телевизије Београд и Нино Брајовић, Генерални секретар Удружења новинара Србије.

Татјана Ћитић је након представљања Сателитског програма, емисија и подсајта Програма за дијаспору, као приоритете у 2012. години навела проширивање Медијске мреже дијаспоре и наградни конкурс за аутентичне видео слике српске дијаспоре у свету, чије су припреме у току.

Миодраг Јакшић је истакао неопходност трипартитне сарадње државе, Јавног сервиса Србије и медија дијаспоре и Срба у региону.

Иначе, РТВ Војводина је уочи Конференције медија дијаспоре донела одлуку о бесплатном реемитовању радио програма за радио станице српске дијаспоре и позвала заинтересоване медије да их контактирају.

У наставку првог дана Конференције Милорад Вујовић, директор и главни и одговорни уредник Међународног радија Србије је представио програм и интерактивну мапу радија.

Глобална криза и медији српске дијаспоре

Назив друге панел дискусије био је «Улога, значај и перспектива медија дијаспоре у контексту глобалне кризе медија". Учествовали су Вукашин Обрадовић, председник НУНС-а, Марко Лопушина, новинар и публициста, Драган Јаковљевић, уредник Српских недељних новина из Мађарске и Гојко Раичевић, уредник портала ИН4С из Црне Горе.

Економска криза је, по општем утиску присутних, већ оставила видљиве негативне последице, с обзиром на чињеницу да медији мањина у свету представљају надградњу основних потреба.

Марко Лопушина је, између осталог нагласио да у Аустралији медији националних мањина све више губе свој примарни етнички смисао и њихови програми добијају политички смисао у функцији Аустралијске државе.

Истакнута је неопходност формирања мреже медија српске дијаспоре и међусобне размене информација и видео и аудио материјала. Јавни сервис Србије и новинарска удружења у домену едукације треба да допринесу професионализацији медија дијаспоре.

Јаковљевић је рекао да је највећи проблем финансирање и да се у Мађарској конкретно, тај проблем увећао последњих месеци јер су драстично смањена средства која стижу из мађарског буџета.

Оцењујући стање и рад медија дијаспоре у периоду од претходне Конференције медија дијаспоре одржане у јулу 2010. године, присутни су поделили општи лошији утисак, изузев када је реч о раду Јавног сервиса Србије и онога што је Програм за дијаспору РТС-а у виду емисија и подсајта учинио за дијаспору и Србе у региону у протеклом периоду.

На другој панел дискусији, иако су то представници медија дијаспоре очекивали, нису били присутни представници Министарства културе и медија.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи