"Музеј кнеза Павла" на енглеском језику

Из штампе је изашло измењено издање монографије "Музеј кнеза Павла" на енглеском језику, у едицији "Музејске године" Народног музеја у Београду. Намера издавача је да страној публици на језгровит начин представи део историје националног музеја.

Две године након што је, у едицији "Музејске године" Народног музеја у Београду, објављена монографија "Музеј кнеза Павла", из штампе је изашло енглеско измењено издање ове публикације, које треба страној публици на језгровит начин да представи део историје националног музеја.

Осам аутора - проф. др Ирина Суботић, Лидија Хам-Миловановић, мр Веселинка Нинковић, др Дубравка Прерадовић, Љиљана Чубрић, Александра Петровић, Гордана Станишић и др Александар Игњатовић су, према речима директорке Народног музеја Татјане Цвјетићанин, исцрпно, занимљиво и пре свега утемељено представили Музеј кнеза Павла.

Цвјетићанин је на вечерашњој промоцији у Атријуму националног музеја подсетила да је Музеј кнеза Павла настао спајањем Народног музеја, основаног 1844. године, и Музеја савремене уметности, који је отворен за јавност 1929. и да је званично постојао од 1935. до 1944. када је преименован у Уметнички музеј у Београду.

Она је рекла да је монографија "The Prince Paul Museum" приређена и прилагођена другачијем културном кругу, чија знања и познавање Србије између два светска рата, културне и уметничке климе, нису једнака познавању овдашњих читалаца.

Уредник енглеског издања Ксенија Тодоровић објаснила је да је постојала жеља да ново издање монографије буде сажетије, краће и приступачније читаоцима, које треба упознати са темом, предметом, значајем настајања и постојања институције какав је био Музеј кнеза Павла, тако да је стављен нагласак на најбитније чиниоце, док су ликовни прилози задржани у целости.

"Прича о настанку Музеја кнеза Павла наставља се извештајима о раду појединих одељења и завршава се портретима троје главних протагониста - кнеза Павла, визионара, љубитеља уметности, који је допринео отварању најзначајније културне институције у земљи, затим Милана Кашанина, директора Музеја, неуморног прегаоца и врсног историчара уметности и на крају зграде Новог двора у коју је смештен нови музеј", објаснила је Тодоровић.

Она је рекла да се нова концепција књиге огледа и у њенон дизајну, којим се желело да се покаже "приврженост, одлучност и оптимизам у тешким временима".

"Књига својом белином исијава полет, занос и истрајност оних који су учествовали у стварању Музеја, пре свега кнеза Павла, који је веровао у пресудну улогу културе у напретку сваког народа", додала је Тодоровић.

Монографија "The Prince Paul Museum" читаоцима ће омогућити да сазнају како је Музеј кнеза Павла, као једна од назначајнијих институција међуратног периода утицао на европеизацију и модернизација Београда и како је помогао представљање југословенске културе на европској сцени.

О монографији говорили су и проф. др Ирина Суботић, историчарка уметности и једна од аутора, др Мирослав Тимотијевић, професор на Филозофском факултету у Београду, док је о кнезу Павлу говорила његова ћерка принцеза Јелисавета Карађорђевић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи