Шарање у Цириху

Око 150 ученика српских школа у Цириху такмичило се у осликавању јаја поводом највећег хришћанског празника - Васкрса. Осликана јаја чинила су изложбу "Шарамо најлепше васкршње јаје". Шеснаесторо ученика добило је победничке црвене дипломе.

Учитељи Мишко Јовановић и Милица Крстић, са својим ученицима и родитељима из циришког кантона, а у сарадњи са свештенством српске цркве "Успеније Пресвете Богородице" у Цириху, организовали су изложбу под називом "Шарамо најлепше васкршње јаје".

На самом почетку присутнима су се обратили свештеници Мирослав Симијоновић и Бранимир Петковић, који су деци и ове године пожелели добродошлицу и указали гостопримство у цркви. Говорило се о Васкрсу и начину на који га православни верници обележавају, као и о симболици фарбања васкршњих јаја.

„Ове године смо одлучили да ученици изразе своју креативност шарањем васкршњих јаја, али и да науче нешто више о нашој народној традицији. Осим стваралачког духа, осетила се и такмичарска атмосфера. Свака група ученика се трудила да на крају у њиховој корпи буду најлепше нашарана јаја, јер су најбољи награђени дипломама", констатовали су професори Мишко Јовановић и Милица Крстић.

Жири су сачињавали - Вера Вукићевић, генерални конзул Републике Србије у Цириху, протојереј Мирослав Симијоновић и политиколог Драгана Мандић.

Ученици су се трудили да употребе разноврсне ликовне технике и примене најразличитије методе.

Неки су јаја украсили симболима Србије (застава, грб), а некима су инспирација биле прелепе иконе и фреске којима је осликана црква "Успеније Пресвете Богородице" у Цириху.

Вера Вукићевић, генерални конзул Републике Србије се обратила присутнима, изразивши радост што је ова Васкршња изложба постала традиција.

Одлучено је да су добитници победничких, црвених диплома: Сара Вељковић, Давид Вељковић, Марко Истодоровић, Маријана Ђурић, Кристина Славковић, Николија Брђић, Саша Весић, Јелена Спасић, Славен Гајић, Вељко Алексић, Милица Стојанчевић, Ђорђе Никодијевић, Кристина Момировић, Катарина Спасић, Невена Алексић и Марија Јовановић.

И сви остали учесници су добили дипломе у различитим бојама за учешће у овом пројекту, чиме је исказана симболика шарања Васкршњих јаја.

Да овај дан има своју посебност, потрудили су се и родитељи ученика, позвавши све присутне да се послуже српским специјалитетима које су сами направили.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи