Лакше до посла у Аустрији

Странци који долазе из земаља које нису у Европској унији од маја ће лакше добијати послове у појединим привредним гранама у Аустрији. Биће олакшан долазак стручне радне снаге попут инжењера или информатичара. Тренутно се ради на листи такозване дефицитарне струке.

Странци који долазе из земаља које нису у Европској унији (ЕУ) лакше ће од маја месеца ове године добијати послове у појединим привредним гранама у Аустрији.

Ступањем на снагу новог Закона о насељавању и пратеће "Црвено бело црвене карте" у Аустрију су првенствено дошли спортисти, пре свега канадски хокејаши који су подносили захтев за приступ аустријском тржишту рада. Од маја ове године биће поспешен долазак стручне радне снаге попут инжењера или информатичара.

До сада је било око 1.500 захтева за добијање Црвено бело црвене карте, којом се регулише насељавање радне снаге, из земаља које нису чланице ЕУ (укључујући и Бугарску и Руминију), а само 309 је при томе одбијено.

Прихваћени су захтеви особа које имају одређени број бодова у складу са својим образовањем, старошћу и знањем језика. Олакшице свакако имају висококвалификовани менаџери или научници.

Кључна радна снага из ових земаља се прихвата уколико Служба за запошљавање (АМС) за одређену позицију нема на располагању ниједног Аустријанца.

Социјални партнери тренутно раде на листи такозване дефицитарне струке. Пре него што је прошле године отворено тржиште рада за десет источно европских држава Европске уније, ова листа је била установљена.

Међутим, на захтев синдиката она је стављена годину дана ван снаге уз образложење да се чека развој ситуације односно податак колико ће радне снаге доћи из Мађарске, Чешке и других земаља. Ради се о цифри од преко 20.000. Нова листа ће бити тако знатно краћа него првобитна на којој је било преко 60 занимања.

Мартин Глајтсман, шеф социјално политичког одељења Привредне коморе сматра да ће бити реч о максимално 20 занимања. Као примере је навео електро инсталатере, браваре или стругаре. О тачним модалитетима ће, како је додао, бити разматрано са социјалним партнерима.

Начелно за дефицит радне снаге у једој струци важи правило да по отвореном радном месту има максимално 1,5 особа које траже тај посао.

У браншама у којима постоји надпросечно растућа плата или високи број ученика у привреди то је случај са 1,8 особа. Индикатори о плати и броју ученика у привреди важе за главне параметре одређивања дефицитарног кадра. Колико ће тачно радне снаге доспети на листу дефицитарних кадрова нема процена.

Бројке Здравствене касе показују да су цифре запослених из најчешћих земаља из којих долазе придошлице (Турске, бивше Југославије ) ове године ниже него у претходној години.

Синдикат међутим жели да се проблем дефицита радне снаге реши већим бројем ученика у привреди.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи