Спискови и гласачи у иностранству

Држављани Србије у иностранству моћи ће да гласају уколико су се пријавили конзуларном представништву и поднели захтев да ће гласати ван Србије. Држављани Србије могу проверити да ли се налазе на јединственом бирачком списку на сајту Министарства за људска и мањинска права, државну управу и локалну самоуправу. Сто бирача је минимум за отварање бирачког места у иностранству.

Републичка изборна комисија саопштила је да Срби из дијаспоре могу гласати на парламентарним и председничким изборима 6. маја, ако су се пријавили конзуларном представништву и поднели захтев да се у јединствени бирачки списак упише да ће гласати у иностранству. Рок за пријављивање је био 14. април.

Држављани Србије који се нису пријавили до 14. априла неће моћи да гласају у иностранству, већ ће своје бирачко право моћи да остваре у Србији, у месту пребивалишта.

Захтев да на предстојећим изборима гласају у иностранству су могли да поднесу само бирачи који су уписани у Јединствени бирачки списак.

Држављани Србије који имају боравиште у иностранству то су могли учинити преко дипломатско-конзуларног представништва Србије у земљи боравка.

Бирачка места у дипломатско-конзуларним представништвима Србије у иностранству биће отворена уколико се за гласање пријавило најмање 100 бирача по бирачком месту.

Држављани Србије могу проверити да ли су на Јединственом бирачком списку преко званичне интернет странице Министарства за људска и мањинска права, државну управу и локалну самоуправу  drzavnauprava.gov.rs.

Бирачки спискови у Србији закључени су 15. априла 2012. године, а подаци који су у дипломатско - конзуларним представништвима примљени до 14. априла прослеђени су локалним општинским управама према последњем пребивалишту пре одласка у иностранство, односно последњем пребивалишту једног од родитеља.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи