"Златни опанак" у Ваљеву

Традиционална туристичка манифестација Сабор фолклорних ансамбала Србије и дијаспоре "Златни опанак" почиње 6. априла у Ваљеву. Бројна културно уметничка друштва ће се такмичити за награду "Златни опанак", за најбољу игру, песму, приказ обичаја, оригиналне ношње, изворно певање...

У Ваљеву девети пут почиње традиционална туристичка манифестација - Сабор фолклорних ансамбала Србије и дијаспоре "Златни опанак", којa ће трајати до 8. априла.

Смотра ће окупити више од 60 културно-уметничких друштава из Србије, Републике Српске, Црне Горе, Македоније и осталих бивших југословенских република, која ће на ваљевским улицама, трговима и у Дому културе приказати сву лепоту народних ношњи, српских игара и песама, изјавио је Тиосав Нинковић, председник Удружења за очување националног фолклора из Ваљева.

Све извођаче ће оцењивати познати кореографи, етномузиколози и други стручњаци и у недељу увече прогласити најбоље ансамбле и појединце, које ће наградити и вредним наградама и признањима.

Организатори смотре, једне од највећих такве врсте на Балкану, јесу Удружење за очување националног фоклора и град Ваљево.

Манифестација се одржава са циљем да се сачува наша фолклорна традиција, а сваки сабор, зборовање и фестивал имају своје поруке.

На последња два фестивала изведена је и ревија оригиналних народних ношњи, које су извађене из шкриња бака и дедова и приказани у свој својој раскоши и лепоти.

Таквом ревијом, уз концерт и ватромет ће бити отворена манифестација.

Бројна културно уметничка друштва ће се наредних дана такмичити за награду "Златни опанак", за најбољу игру, песму, приказ обичаја, оригиналне ношње, изворно певање...

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
30° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи