"Спона" се спотиче

Милутин Станчић, председник српског Културно-информативног центра "Спона" у Македонији је истакао да je ситуација у којој се одвија рад удружења српске мањине у Македонији тешка. Делатност "Споне" у Скопљу је доведена у питање због недостатка новца и наставног кадра за реализацију наставе на српском језику.

Македонска држава за рад српских удружења у Македонији не издваја готово ништа или веома мало средстава. Македонија чак не поштује ни принцип реципроцитета, да издвоји макар онолико средстава колико се у Србији обезбеђује за фукционисање македонске мањине, јављају из Културно - информативног центра Срба у Републици Македонији - "Спона".

Рад српског  центра "Спона" у Скопљу је угрожен због недостатка новца за закупнину простора. Важан посао који "Спона" обавља последње две године, а то је организовање редовних књижевних радионица, изложбе српских уметника који живе у Македонији, предавања, издавање часописа на српском језику "Слово", као и уређивање интернет портала доведен је у питање.

Једно од могућих решења је и пресељење просторија „Споне" на другу локацију рекао је Милутин Станчић, председник "Споне".

И поред финансијских тешкоћа, „Спона" наставља борбу за очување српског језика међу српском мањином у Македонији.

У селу Речица код Куманова и у Кучевишту у Скопској Црној Гори је организовано учење српског језика, а постоји идеја да се учење српског језика организује у неком приватном центру за стране језике у Скопљу.

„Два представника Срба у македонском парламенту суштински не могу да допринесу решавању проблема српске мањине. Такође, нема јединства међу малобројним Србима који су остали у Македонији", истакао је Станчић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
30° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи