Сава Текелија у Требињу

У Музеју Херцеговине у Требињу 6. априла у оквиру манифестације "Дучићев дан" биће отворена изложба "Сава Текелија - велики српски добротвор". Биће промовисана и истоимена књига Владимира Симића и Снежане Мишић. Изложба ће трајати до 24. априла.

У Музеју Херцеговине у Требињу 6. априла у оквиру манифестације "Дучићев дан" биће отворена изложба "Сава Текелија - велики српски добротвор" коју је у сарадњи са музејом приредила Галерија Матице српске.

Како је најављено исте вечери биће и промоција истоимене књиге Владимира Симића и Снежане Мишић.

Изложбу чини 13 дигиталних принтова на платну оригиналних портрета Саве Текелије и чланова његове породице, и пет дигиталних принтова његових цртежа који чине Легат Саве Текелије у Галерији Матице српске.

Биће изложене књиге о Сави Текелији и неколико копија докумената из Збирке рукописне грађе Матице српске.

Аутор изложбе која ће бити отворена до 24. априла је Снежана Мишић, кустос Галерије Матице српске.

Реализацију изложбе омогућили су Покрајински секретаријат за културу и јавно информисање, Општина Требиње и Удружење Херцеговаца из Зрењанина.

Сава Текелија (1761-1842), потомак је арадске племићке породице Поповић Текелија. Био је један од најугледнијих, најобразованијих и најбогатијих Срба тог времена у Угарској.

У историју се уписао као велики народни добротвор и оснивач првих српских просветних институција - будимпештанског Текелијанума, први доживотни председник Матице српске, писац и борац за очување српског духа, језика, културе и традиције.

Године 1840. завештао је Текелијануму сву своју имовину, а Матици српској поверио старање о њој. Након његове смрти из породичне куће у Араду пренета је у Матицу српску Текелијина покретна имовина.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи